"Împreună pentru o societate mai bună" pentru romii din Constanța

1330
Săptămâna trecută, reprezentanții Agenției Naționale pentru Romi au lansat și în județul Constanța proiectul "Împreună pentru o societate mai bună". Proiectul, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, se va derula pe opt regiuni și este destinat persoanelor de etnie romă, persoanelor cu dizabilități, precum și celor cu venituri scăzute.
Prin intermediul acestui proiect, romii din județul Constanța pot transforma meseriile tradiționale în surse legale de venit, iar obiceiurile pot ține loc de carte de vizită. Concret, prin proiectul "Împreună pentru o societate mai bună", vor fi susținute proiecte în domeniul economiei sociale, în vederea dezvoltării întreprinderilor și cooperativelor - ateliere, mini-fabrici, mini-ferme de producție.
Constantin Constantin, consilierul pe probleme de romi din cadrul Prefecturii Constanța, a declarat că în promovarea proiectului la nivelul comunităților de romi din județul Constanța se va pune accent în primul rând pe promovarea meseriilor tradiționale, prin dezvoltarea unor mini-ateliere meșteșugărești. Pentru o cât mai bună derulare a proiectului și pentru absorbția a cât mai multor fonduri în acest sens, liderii comunităților de romi au nevoie și de sprijinul autorităților locale, lucru subliniat și de consilierul din cadrul prefecturii.
"Pentru implementarea acestui proiect va fi nevoie de multă consultanță în cadrul comunităților de romi din județul Constanța, dar și de sprijinul primarilor, pentru că primarii vor fi factorii decizionali în implementarea în bune condiții a acestui proiect. La conferința de presă care a avut loc pe 12 august la Neptun pentru lansarea programului, președintele Agenției Naționale pentru Romi ne-a asigurat de tot sprijinul pentru implementarea acestui proiect în județul Constanța", a declarat Constantin Constantin.
În scopul promovării proiectului, însăși prezentarea teoretică a fost însoțită la lansarea de săptămâna trecută de o expoziție a meseriilor tradiționale ale romilor argintari, căldărari, lingurari, florari, dar și de demonstrații de îndemânare în realizarea produselor expuse.
Bugetul proiectului este de aproximativ 5 milioane de euro, banii urmând a fi folosiți pentru activități de consiliere, calificare profesională și înființarea a opt Centre Regionale de resurse pentru Economia Socială. De asemenea, ar trebui elaborate 80 de proiecte în domeniul economiei sociale în vederea dezvoltării întreprinderilor și cooperativelor, ceea ce ar trebui să conducă la crearea a cel puțin 600 de noi locuri de muncă în ateliere, mini-fabrici, mini-ferme de producție. În cadrul acestui proiect, 2.000 de persoane ar trebui calificate pentru piața muncii.
Proiectul ar trebui finalizat în 2011, județul Constanța fiind parte a Regiunii de sud-est.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 17 August 2009
Stire din Diverse : Blitz
Pagina a fost generata in 2.1502 secunde