In memoriam Mustafa Kemal Atatürk

522
În fiecare an, la data de 10 noiembrie, turcii din întreaga lume în comemorează pe făuritorul statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk. La fel se va întâmpla și anul acesta, când se împlinesc 72 de ani de la trecerea în neființă a primului președinte al Turciei Moderne, ocazie cu care Consulatul General al Turciei la Constanța a pregătit o acțiune care se va desfășura la Biblioteca Județeană "I.N. Roman". În semn de recunoaștere a personalității lui Atatürk și a reformelor sale, anul acesta, la 10 noiembrie, consulatul turc de la Constanța va lansa în premieră și cursurile de limba turcă destinate tuturor celor care împărtășesc spiritul turcic, indiferent de etnie.
La 10 Noiembrie 1938, se stingea din viață, în Palatul Dolmabahce din Istanbul, făuritorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk.
Numele primit la naștere a fost prevestitor pentru viitorul celui care avea să devină un simbol al Turciei moderne. Mustafa înseamnă în limba turcă "Alesul". Elev fiind la Școala secundară militară din Salonic (orașul în care s-a și născut), micul Mustafa a primit de la profesorul de matematică porecla "Kemal", care înseamnă "Perfecțiune", pentru ca mai apoi, în 1934, odată cu introducerea unei legi prin care turcii erau forțați să își adopte nume de familie în stil vestic, Adunarea să-i dea titlul de "Atatürk" - "Părintele turcilor".
De departe, cea mai revoluționară reformă inițiată de Atatürk a fost înlocuirea alfabetului arab cu care limba turcă se scrisese de secole, cu cel latin, în 1928.
În 1924 a abolit califatul, a desființat școlile religioase, pledând totodată pentru renunțarea la multe dintre dogmele religioase pe care le-a considerat retrograde.
Reformele lui Atatürk au vizat și interzicerea vălului și a fesului, considerate simboluri ale feudalismului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : Andra și-a lansat un nou videoclip
Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : "Nu va fi ce trebuie nici peste 20 de ani!"
Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : Animale mai roz decât vedetele
Pagina a fost generata in 2.0857 secunde