În Tunisia, cu un picior în "Star wars" și cu celălalt în "English pacient"

847
Tunisia poate reprezenta o excelentă opțiune de vacanță atunci când la noi începe să se facă simțită apropierea toamnei. În timp ce nordul este influențat de apropierea de Marea Mediterană, iar sudul de soarele fierbinte al Saharei, majoritatea stațiunilor, atât cele din nord, cât și cele din sud, respiră aerul proaspăt al brizelor mării, care fac verile plăcute, iar iernile agreabile pentru orice activitate în exterior. Mai și iunie sunt cele mai plăcute luni: deși florile înfloresc tot timpul anului, în aceste luni, culorile și abundența lor sunt încântătoare.

Iulie și august sunt cele mai recomandate pentru bronzat, în timp ce începutul toamnei te surprinde cu aerul și apa la fel de limpede și caldă ca primăvara. Din noiembrie și până în aprilie, vremea este foarte schimbătoare: poți începe ziua tremurând, deși este foarte frumos afară, iar după-amiaza să o petreci sub o ploaie fierbinte.

Timp de 3000 de ani, Tunisia a fost martora trecerii fenicienilor, romanilor, vandalilor, bizantinilor, arabilor, spaniolilor, turcilor și, în final, a francezilor. Au venit ca fugari sau aventurieri, să cucerească sau să pretindă, ca războinici sau ca misionari, comercianți sau agricultori, fiecare lăsând o parte din povestea lor în piatră sau mozaic, pe dealurile Cartaginei sau la marginea Saharei.

Românul care-a tras după el piciorul

Paradoxal începuturile turismului în Tunisia se leagă de un român. În 1927 miliardarul român George Sebastian a fost fermecat de frumusețile regiunii Hammamet. Fiind arhitect, și-a construit aici o casă, numită acolo "kubba", ce a devenit un simbol al Tunisului modern. Pe proprietatea de 9 hectare și-a amenajat o grădină botanică superbă invitându-și aici prietenii. Aceștia la rândul lor au cumpărat terenuri și și-au construit case de vacanță pe care le și închiriau altor turiști. În prezent casa sa a fost transformată în centru cultural internațional, care găzduiește anual în luna iulie un festival de muzică, reprezentații teatrale, balet sau diferite spectacole.

Stațiuni bătute și obiective celebre

Cea mai căutată dar și cea mai nouă stațiune turistică în Tunisia este Yasmine Hammamet. Situată la doar o oră de aeroportul din Tunis și doar șase minute de orașul Hammamet aceasta oferă peste 45 de hoteluri de top, cele mai bune restaurante, grădini și străzi largi cu palmieri. Ceva mirific, specific peninsulei Cap Bon, sunt grădinile imense de iasomie, trandafiri și portocali. O stațiune completă, mergând de la sporturi de apă, călărit sau golf până la tratament cu ape minerale. Cel mai renumit restaurant rămâne Chez Achour, însă pentru o bucătărie arabă veritabilă, nu poți să nu încerci La Brise și La Republique.

O altă destinație tunisiană preferată de turiști este Port El Kantaoui - o stațiune cu un farmec și un lux aparte, un complex construit în jurul unui port modern care adăpostește o mulțime de yachturi. Hotelurile se întind de-a lungul unei străzi pavate cu piatră, care reproduce perfect atmosfera Evului Mediu. O stradă, în timpul zilei plină de amatori de suveniruri care seara se mută în birturile și cafenelele din zona portului. Mâncarea este excelentă, iar restaurante sofisticate ca La Daurade și Les Emirs au în meniu specialități tradiționale. Deși aici găsești cele mai mari prețuri din întreaga Tunisie, ele sunt mai degrabă modeste pentru un european. De exemplu, un fel principal de mâncare este în jur de 6 dolari tunisieni, adică 12 lei.

Sousse este stațiunea favorită a local-nicilor, un loc unde întâlnești cei mai prie-tenoși oameni, probabil cel mai frumos oraș vechi din Tunisia și un shopping center foarte larg iar Monastir este astăzi un oraș-port care se bucură de renumele celor mai limpezi ape din întreaga Tunisie.

Nu poți să ajungi în Tunisia și să nu-ți vâri picioarele în nisipul Saharei. Ținuturile berberilor, cascada din deșert, fata morgana, lacul de sare, plimbările cu cămila, safariul cu jeepurile pe dune, goana cu ATV-urile, plăcerea de a mânui trăsura printre măslini, cocotieri sau bananieri, "platoul" de filmare al unor filme celebre precum, "Războiul stelelor", în care decorurile sunt aproape intacte, și locurile cunoscute din "Pacientul englez", sunt doar câteva din atracțiile Saharei. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Diverse : Planuri pentru vara 2013
Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Diverse : Aventura Parc  la 120 de m…  sub pământ
Sâmbătă, 25 August 2012
Stire din Diverse : Vacanța  de septembrie  în prețuri
Sâmbătă, 18 August 2012
Stire din Diverse : "Queen Victoria" sosește la Constanța
Sâmbătă, 18 August 2012
Stire din Diverse : Paradisul tropical din Gura Humorului
Sâmbătă, 18 August 2012
Stire din Diverse : Investiții  în castele  din Bulgaria
Pagina a fost generata in 1.715 secunde