Bogățiile spirituale ale litoralului

Includeți în programul de vacanță o vizită la Mănăstirea "Sfânta Maria" din Techirghiol

338
Includeți în programul de vacanță o vizită la Mănăstirea
Mănăstirea "Sfânta Maria" din Techirghiol a fost construită în jurul anului 1750, de către bătrânii satului Maiorești - jud. Mureș, din goruni străvechi. A fost împodobită cu o pictură naivă, în tempera pe lemn, de meșterii zugravi ai satului.
În anul 1934, biserica este strămutată de regele Carol al II-lea la castelul Pelișor -Sinaia. Câțiva ani mai devreme, în 1928, Primul Patriarh al României, Miron Cristea, înființase în stațiunea balneară Techirghiol, într-o vilă modestă, un cămin pentru preoți. Pe scaunul Patriarhal, după cel de-Al Doilea Război Mondial, apare figura luptătoare a Patriarhului Justinian, care, prin tot ce va face pentru acest lăcaș, va deveni ctitorul Mănăstirii "Sf. Maria" Techirghiol.
În 1951, va strămuta micuța biserică din lemn de la Pelișor la căminul preoțesc. Sculptorul Patriarhiei, Grigore Dumitrescu, îi va modifica silueta, adăugându-i un pridvor și două turle. Bârnele de gorun îmbinate tradițional în cuie de lemn, împrejmuite de un brâu median răsucit, dau întregii construcții o notă personală, plină de autenticitate. Hramul bisericii - Sfinții Apostoli Petru și Pavel (conform icoanei hramului) - a fost schimbat la dorința Patriarhului Justinian, în hramul Sf. Maria și Adormirea Maicii Domnului.
Păstrându-și și destinația inițială, aceea de casă de odihnă, acest lăcaș de cult pune la dispoziția celor care doresc o bază de tratament și camere dotate la un nivel corespunzător turismului modern, conform standardelor cele mai ridicate.
***
Și, dacă tot ați ajuns la Techirghiol, opriți-vă și pe malul lacului. Este cel mai bogat lac cu nămol terapeutic din România, compus din elemente organice amestecate cu substanțe minerale, constituind principalul element în tratamentul multiplelor afecțiuni pentru care este atât de solicitată stațiunea de pe malurile sale.
Este cel mai întins lac salin din țara noastră, având o suprafață de 11,7 kilometri pătrați. Acest liman fluvio-maritim, ce a fost cândva un golf de mare, formează în prezent o rezervație faunistică unde trăiesc, printre altele, peste 124 de specii de păsări, multe dintre ele rarități.
Lacul reprezintă și o însemnată bază de agrement, turiștii putându-se plimba aici cu bărcile și șalupele.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 01 August 2009
Stire din Diverse : blitz
Pagina a fost generata in 3.3926 secunde