Înfruntă-ți frica de a vorbi în public

90
Înfruntă-ți frica de a vorbi în public - fricadeavorbiinpublic-1369138193.jpg
Se întâmplă să refuzi să iei parte la unele evenimente de teama de a nu fi nevoit să vorbești în public? Sau te înroșești și ai senzația că nu mai ai aer atunci când trebuie să argumentezi ceva în fața altor persoane? Este o reacție naturală, dar e important să o înfrunți pentru că poți pierde numeroase ocazii de a te afirma.

Evită să te concentrezi asupra emoțiilor

Din cauza acestei frici poți pierde multe oportunități și ocazii de a te afirma. Unii oameni pierd avansări la serviciu sau slujbe pe care și le doresc, doar din cauză că acestea implică vorbitul în public. Frica este o reacție naturală la o serie de stimuli, însă contează cum o interpretezi. Teama de a vorbi în public, în timpul discursului te împiedică să te concentrezi suficient la ceea ce ai de spus, iar atenția ta se îndreaptă asupra propriilor senzații corporale. Încercarea de a le ascunde, din teama de penibil și îngrijorarea că ceilalți observă emoția și își formează o părere proastă, nu face decât să amplifice aceste stări, care intensifică frica. Iată câteva soluții care te ajută să-ți depășești emoțiile.

Confruntă-ți frica, recunoaște problema și încearcă să o înțelegi

În cazul unui discurs, exersează în fața prietenilor sau a familiei, pentru a te obișnui.

Înainte de a începe să vorbești inspiră adânc și expiră lent și imaginează-ți că odată cu evacuarea aerului din plămâni, elimini și emoțiile. Acest lucru te va relaxa.

Concentrează-te pe ideile pe care vrei să le transmiți, și nu pe părerea pe care o au ceilalți despre tine. Majoritatea manifestărilor tale emoționale nici nu sunt observate de auditoriu și, în plus, majoritatea persoanelor au trecut cel puțin o dată printr-o astfel de situație.

Realizează contactul vizual cu persoanele cărora te adresezi

Ignoră aceste manifestări fiziologice, pentru că dispar de la sine, pe măsură ce te obișnuiești cu situația. Dacă acorzi prea mare atenție stărilor tale, încercând să le ascunzi, îți provoci mai multă anxietate și pierzi timp, energie, resurse.

Acceptă-ți frica și încearcă să-i faci față, deoarece este un fenomen normal.

Expune-te progresiv la astfel de situații, până reușești să vorbești în fața unui grup de oameni necunoscuți.

Bucură-te de fiecare reușită. Emoțiile nu vor dispărea definitiv, însă mergi mai departe și nu te descuraja.

Vorbește calm și nu te grăbi, chiar dacă vrei să scapi cât mai repede.

(sursa: www.revistafelicia.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.511 secunde