Învață-l să spună cât e ceasul

1011
În primul rând, înarmează-te cu multă răbdare. Cel mai bine ar fi să începi prin a-i explica micuțului ce înseamnă ora, minutul. Pentru început, nu are sens să îi explici și de secunde. Să îi spui că ziua are 24 de ore, ce înseamnă dimineața, seara, din punct de vedere al orei. Pentru a fi mai interesant, ai putea să îi spui și o poveste despre iepurași, ursuleți care dimineața la ora x se trezesc, apoi mănâncă, la ora y, se duc la școală, la ora z și așa mai departe, pentru a-l familiariza cu orele.
Dacă acul mic este la 12,00, atunci este ora 12,00. Nu îi explica faptul că sunt și minute, că s-ar putea, de fapt, să fie 12 și jumătate, pentru că riști să îl plictisești. Pentru moment e de ajuns să îi spui că dacă acul mic e la 1, atunci e ora unu. După această primă lecție, poți să faci și câteva exerciții cu micuțul tău, întrebându-l în cursul unei zile, cât este ceasul.
Apoi trecem la minute. Cel mai bine este să îi explici copilului noțiunea de sfert, jumătate și trei sferturi. Cel mai bine înțelege dacă îi dai ca exemplu un măr, o plăcintă, care este tăiată în jumătate, sau în sferturi. La fel de simplu, poți să îi confecționezi un ceas din carton. Teoretic, ar fi mai atras de un ceas real, cât mai haios, dar ceasul din carton va fi foarte atractiv, dacă îl faci în prezența lui. În prima fază nu îi explici decât că dacă acul mare este la primul sfert (depinde de la copil la copil, dacă e bine să îi spui că sfertul este în dreptul cifrei 3, jumătatea la 6) atunci este și un sfert. La fel la și jumătate și la fără un sfert. Deja copilul știe că dacă acul mic este la 5, iar acul mare la 3, atunci este 5 și un sfert. Și acest lucru trebuie exersat ceva timp cu copilul.
Abia când copilul stăpânește aceste noțiuni, fiind mândru că poate spune cât e ceasul, treceți la numărătoarea din 5 în 5, iar apoi din minut în minut. În aceste faze, ar fi cel mai indicat să faceți deja copilului cadou un ceas cât mai atrăgător. Ideal ar fi să găsiți unul de mână, viu colorat, astfel încât copilul să fie mândru de ceea ce a primit și să fie tentat să se uite cât mai des la ceas. Nu în ultimul rând, nu uitați să recompensați micuțul pentru fiecare "victorie", pornind chiar de la prima etapă a învățării ceasului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 27 Noiembrie 2009
Stire din Diverse : Astăzi, prima zi de Kurban Bayram
Pagina a fost generata in 3.6379 secunde