Legenda "Evangheliei", simbolul Costineștiului

407
Legenda

Articole de la același autor

Vasul "Evanghelia", sau ce-a mai rămas din acesta, este o priveliște încântătoare pentru toți cei care ajung în Costinești. Nava, construită pe șantierele navale Harland&Wolff din Belfast (Irlanda de Nord), unde a fost construit și celebrul "Titanic", și-a găsit același final tragic, însă nu din aceleași motive. "Evanghelia" a eșuat pe 15 octombrie 1968, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a vizibilității reduse. Într-o noapte, pe timp de furtună, vasul s-a apropiat foarte mult de mal, căpitanul având convingerea că se află în apropierea Portului Constanța. 




"Evanghelia" a fost o navă comercială grecească, ce a aparținut vestitului om de afaceri Aristotel Onassis. Armatorul a considerat că recuperarea vasului ar fi generat cheltuieli mult prea mari, așa că a abandonat-o. În timp ce armatorul și-a recuperat paguba de la o firmă de asigurări, epava a intrat în patrimoniul statului român și a devenit simbolul Stațiunii Tineretului. Varianta neoficială relevă faptul că nava a fost eșuată intenționat. Astfel, Onassis s-ar fi înțeles cu căpitanul vasului pentru a încasa banii de asigurare, pentru că nava mai avea drept de navigație doar doi ani.


Cargoul grecesc "Evanghelia" a eșuat la circa 1,5 mile marine în larg de plaja stațiunii Costinești. La un moment dat, carena vasului a rămas blocată între două stânci în formă de V. Astăzi, cei care vor să își testeze limitele și să-și încerce curajul pot ajunge la epavă fie înot, fie cu o ambarcațiune. De-a lungul timpului, a devenit un adevărat simbol, generând o serie impresionantă de legende referitoare la circumstanțele în care nava a eșuat. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Legenda lui Moș Crăciun
Pagina a fost generata in 0.3767 secunde