Locuri de văzut în vacanță: Muzeul de Artă din Constanța

588
Locuri de văzut în vacanță: Muzeul de Artă din Constanța - muzeu-1309366261.jpg
Prestigioasa instituție a culturii de la malul mării adăpostește lucrări de artă modernă cu o valoare semnificativă de piață, selecția fiind una dintre cele mai importante din istoria artei naționale. Drept dovadă, în colecția sa se află nu mai puțin de 32 de tablouri ce poartă semnătura Nicolae Grigorescu, o comoară artistică de mare preț, având în vedere că la ultima licitație de artă organizată de casa Artmark, una dintre picturile lui Grigorescu a fost adjudecată pentru 250.000 de euro. Acestea sunt expuse la parter, în primele săli de la intrare, iar printre ele se află și "Atacul de la Smârdan", "Profil de fată" ("Cap de fată"), "Peisaj de pădure".

"Este un muzeu cu un nucleu te-matic apreciat și tocmai de aceea, în luna septembrie a acestui an, zece lucrări din patrimoniul instituției vor fi prezente în cadrul expoziției «Culorile avangardei» care va avea loc la Roma, în Italia. Promovăm ideea unui muzeu deschis, viu, prin participarea la evenimente care se organizează în România, dar și peste hotare", a declarat directorul muzeului, dr. Doina Păuleanu. Organizatorul eveni-mentului sus-amintit este Institutul Cultural Român și evenimentul se va desfășura la Complesso mu-seale Vittoriano din Roma, în pe-rioada 2 septembrie -15 octombrie.

Revenind la patrimoniul muzeului constănțean, tot la parter găsim expuse tablouri marca Kimon Loghi, Sever Burada, Nicolae Tonitza (Balcicul în zori, Peisaj din Mangalia), Theodor Aman, dar și sculpturi realizate de Frederick Storck și Dimitrie Paciurea. La primul etaj se află donația scriitoarei Cella Serghi, alcătuită din 13 opere semnate de Magda-lena Rădulescu, Francisc Sirato, Iosif Iser, Gheorghe Vânătoru, Lucia Dem. Bălăcescu, alături de tablourile lui Theodor Pallady (Peisaj din Constanța, Femeie în halat roșu, citind), Francisc Șirato (Peisaj dobrogean), Ștefan Dimitrescu (Turci la Mangalia, Femei pe plajă), iar la etajul 2 este donația Maria Angela Paschievici și Dimitrie Cosmescu (1999).

Până pe data de 3 iulie mai poate fi vizionată expoziția inter-națională de artă contemporană "Poduri Europene 2011", organi-zată cu ocazia celei de-a 9-a ediție a taberei de creație de la Eforie Sud.

La etajul III al muzeului pot fi ad-mirate, pe tot parcursul lunii iulie, picturile artistului Mircea Nicolau, reunite sub titlul "Retrospectiva".

Turiștii ajunși în Constanța pot vizita Muzeul de Artă zilnic, între orele 8-20. Taxa de intrare este de 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi și studenți, iar pentru filmări sau fotografii se percepe o taxă de 30 de lei.

Cătălina AIRIMIOAEI

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 30 Iunie 2011
Stire din Diverse : Apa rece, frumusețile la mal
Sâmbătă, 25 Iunie 2011
Stire din Diverse : Măceșele - bombe de vitamine
Pagina a fost generata in 1.5944 secunde