Amazon, Microsoft și Yahoo își unesc forțele contra motorului de căutare Google

Concurs Monstruoasa coaliție

323
Monstruoasa coaliție - f0b314f185b80cf35d986e298db53fe3.jpg

Articole de la același autor

Amazon, Microsoft și Yahoo au creat o coaliție numită "Open Book Al-liance" ("Alianța cărților cu acces liber"), în încercarea de a opri planurile gigantului Google, care intenționează să creeze cea mai mare bibliotecă virtuală din lume, informează presa de specialitate.
Cei trei giganți, cărora li s-au alăturat biblioteci și asociații de editori din SUA și Europa, se opun unei înțelegeri amiabile care ar putea face din Google sursa principală de cărți scanate. "Google încearcă să monopolizeze sistemul bibliotecilor digitale. Dacă înțelegerea va funcționa, vor da lovitura, devenind «biblioteca, singura bibliotecă digitală»", a declarat Brewster Kahle, fondatorul Archivei de pe Internet.
Totul a pornit în 2008, când compania care a creat imensul motor de căutare a ajuns la o înțelegere cu editorii și autorii în privința a două procese care acuzau compania de încălcarea drepturilor de autor pentru scanarea neautorizată a cărților. În această înțelegere, Google a fost de acord să plătească 125 milioane de dolari pentru a crea un Registru al Drepturilor Cărții, în care autorii și editorii își pot înregistra operele, urmând să primească 70% din vânzarea lor, companiei Google revenindu-i 30% din câștiguri. Google ar fi primit și dreptul de a digitaliza cărți cărora nu li se cunoaște autorul. Volumele de acest tip, pentru care nu poate pretinde nimeni drepturi de autor, se estimează că reprezintă 50-70% dintre cărțile publicate după 1923. Înțelegerea Google cu editorii și autorii ar trebui să fie parafată până pe 4 septembrie.
Arhiva pentru Internet scanează 1.000 cărți zilnic, la prețul de 30 cenți pagina. Această formațiune non-profit s-a opus, de multă vreme, acestei înțelegeri dintre Google, editori și autori. Avocatul alianței nou-create este Gary Reback, cel care a convins Departamentul de Justiție din SUA să demareze o anchetă asupra practicilor non-concurențiale ale Microsoft, în anii 90.
Conform datelor furnizate de compania de cercetare ComScore Inc, Google domina în iunie aproximativ 65% din piața motoarelor de căutare. Împreună, Microsoft și Yahoo acopereau 28%.
Gigantul informațional Microsoft a raportat în luna iulie scăderea cu 29% a profitului net înregistrat în al patrulea trimestru fiscal, la 3,05 miliarde dolari, sau 34 cenți pe acțiune. La rândul său, Yahoo! Inc., deținătorul celui de-al doilea cel mai popular motor de căutare, a anunțat un profit net în creștere la 141,4 milioane dolari pentru al doilea trimestru, dar a estimat că vânzările vor scădea în trimestrul următor, din cauza reducerii bugetelor pentru publicitate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 24 August 2009
Stire din Diverse : Inimi "desenate" pe cer
Pagina a fost generata in 1.704 secunde