Navetele spațiale americane vor fi expuse în muzee

266
Navetele spațiale americane vor fi expuse în muzee - 5b678a5a0025e991bbdc24dde1cd264c.jpg
Navetele spațiale americane, care au jucat un rol cheie în cucerirea spațială, vor fi expuse în patru muzee din Statele Unite ale Americii, la 30 de ani de la zborul inaugural al acestui tip de vehicul orbital, au anunțat marți specialiștii de la NASA, informează Mediafax.

Primul vehicul spațial conceput pentru a putea fi refolosit și pentru a transporta în același timp atât echipaj uman, cât și o încărcătură voluminoasă, naveta spațială americană a permis lansarea primului telescop spațial, Hubble, în 1990, și construirea Stației Spațiale Internaționale (ISS) începând din 1998, a cărei amenajare a fost recent finalizată.

Discovery, cea mai veche dintre navete, a cărei ultimă lansare a avut loc în februarie, va ajunge la Muzeul național al aerului și spațiului din Washington , a anunțat directorul NASA, Charles Bolden, el însuși un fost astronaut și comandant la bordul unei navete spațiale.

Discovery, naveta care a călătorit cel mai mult în spațiu, va fi expusă într-o anexă a muzeului, Steven Udvar-Hazy Center, din apropiere de aeroportul internațional Dulles, în Virginia, situat la periferia capitalei Washington.

Discovery va lua, astfel, locul navetei Enterprise care este expusă deja acolo. Enterprise, un vehicul experimental care nu a zburat niciodată pe orbită, ci doar în atmosferă, va fi expusă la Intrepid Sea, Air and Space Museum din New York.

Atlantis, ultima navetă americană care va zbura, în iunie, va ajunge la Centrul vizitatorilor din cadrul Centrului spațial Kennedy din Florida, iar Endeavour, al cărei ultim zbor către ISS este prevăzut pentru sfârșitul lunii aprilie, va fi expusă la California Science Center din Los Angeles.

"A fost o decizie dificilă (...) Aceste instituții au fost alese datorită capacităților lor de conservare a obiectelor spațiale și de a oferi un acces excepțional vizitatorilor americani și din alte țări", a declarat Charles Bolden, cu ocazia unei ceremonii ce a avut loc la Centrul spațial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral din Florida.

Decizia NASA, care nu a selecționat Centrul spațial Johnson din Houston pentru a găzdui niciuna dintre navete, l-a înfuriat pe senatorul republican John Cornyn din statul Texas.

"Fără niciun dubiu, Houston ar fi trebuit selecționat pe lista muzeelor în care sunt expuse navetele în mod permanent", a declarat acest senator, care a subliniat faptul că Centrul spațial din Houston a jucat un rol esențial pe întregul parcurs al programului spațial al navetelor americane.

"Acest anunț reprezintă un afront adus miilor de bărbați și femei din Centrul spațial Johnson, orașului Houston și statului Texas", a adăugat senatorul american.

Charles Bolden a declarat că numeroase muzee erau candidate - 21, potrivit estimărilor sale -, iar cele care nu au fost reținute pentru a găzdui o navetă vor primi multe piese ale acestor vehicule orbitale și alte "relicve" ale acestui program spațial.

În afara prototipului Enterprise, NASA a construit în total cinci navete care au zburat în spațiu, însă două dintre ele au fost distruse în timpul unor accidente.

Naveta Challenger a explodat la 76 secunde după lansare, pe 26 ianuarie 1986, iar naveta Columbia s-a dezintegrat în timp ce reintra în atmosferă, pe 1 februarie 2003.

În total, 14 astronauți au pierit în cele două catastrofe.

NASA a scăzut, în 2010, prețul ei inițial de cedare a unei navete, de la 42 de milioane de dolari la 28,8 milioane de dolari. Această sumă acoperă costurile de întreținere, dar și pe cele de transport (cuprins între 8 și 9 milioane de dolari) al navetei, pe spatele unui Boeing 747 pe care NASA l-a amenajat special pentru acest tip de misiune.

După retragerea din circulație a navetelor americane - Discovery, Atlantis și Endeavour -, SUA va depinde de capsulele rusești Soyuz pentru transportarea astronauților americani pe ISS, până la intrarea în funcțiune a capsulelor americane Orion, prevăzută pentru cel mai devreme 2016.

NASA vrea să economisească bani pentru a dezvolta noi vehicule spațiale, capabile să călătorească dincolo de orbita ISS.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9285 secunde