Nu uita, zmeura se plantează toamna!

320
Nu uita, zmeura se plantează toamna! - zmeura-1413988051.jpg

Articole recomandate

Dacă vrei ca vara viitoare să te bucuri de aroma zmeurei proaspete sau să pregătești câteva borcane de dulceață din recolta proprie, acesta este momentul să plantezi răsadurile care îți vor aduce delicioasele fructe. 
Zmeura este cunoscută pentru beneficiile sale numeroase. Iată câteva dintre acestea: conține o mulțime de vitamine, taie pofta de mâncare, ajută la pierderea în greutate și este un bun detoxifiant. Dar este și un fruct delicat foarte gustos. Suficiente motive să te apuci de cultivat chiar și câțiva metri pătrați? Iată ce ai de făcut, potrivit specialiștilor Casă.și.grădină.ro:
1. Alege soiul potrivit. Caută un soi care se pretează la a fi plantat toamna, în octombrie-noiembrie. E bine să nu riști că frigul să vină la doar câteva zile după ce ai așezat plăntuțele în pământ pentru că ți le va distruge, așa că fii atent la prognoza meteo.
2. Pregătește terenul. Trebuie să știi că zmeură are nevoie de multă lumina naturală, așadar trebuie să îi alegi un loc scăldat în soare 6-8 ore pe zi. Evita să le așezi la umbră vreunui zid, a unui gard înalt sau a unui copac. În general, zmeură preferă solurile mai ușoare, aerisite și bine drenate. Un sol nisipos e ideal pentru această plantă. Cu câteva săptămâni înainte să sădesti plantele, îmbogățește pământul cu substanțe nutritive. Pentru a ține la distanță bolile, evita zonele în care au fost cultivate mure, roșii, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri.
3. Sădește plantele. Sapă șanțuri de aproximativ 30 de centimetri adâncime și late de un metru. Așează plantele în șanț cam la 40 de centimetri distanță între ele. Acoperă-le rădăcina cu pământ și lângă fiecare plantă montează un spalier pe care se va cațără atunci când tulpină va începe să se dezvolte.
4. Lasă plantele la iernat. Acoperă terenul pe care ai plantat zmeura cu frunze uscate, rogojini sau plastic, pentru ca acestea să protejeze solul și rădăcinile de îngheț.
5. Curăță terenul. Primăvara, curăță suprafața solului de resturile rămase după topirea zăpezii și fertilizează-l. Plantele au nevoie de multă apă după luna martie, când începe perioada lor de vegetație și de înflorire. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 23 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Asa se curăță rapid canapelele
Joi, 23 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Accesorii de toamnă pentru casa ta
Miercuri, 22 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Din secretele bucătarilor profesioniști
Marţi, 21 Octombrie 2014
Stire din Diverse : De ce ar trebui să mâncăm și năut
Marţi, 21 Octombrie 2014
Stire din Diverse : Cum afli dacă te hidratezi destul
Pagina a fost generata in 2.7058 secunde