Pedeapsa aplicată la timp valorează mai mult decât o atitudine îngăduitoare

267
Pedeapsa aplicată la timp valorează mai mult decât o atitudine îngăduitoare - 0fd8181c260a56cec9e25d3167daf19b.jpg
Impunerea unor reguli ajută la soluționarea problemelor care pot apărea într-o familie, cât și la dezvoltarea copilului. Psihologii atrag atenția că "pedepsele" aplicate pentru încălcarea regulilor impuse trebuie să fie adecvate vârstei copilului și puterii lui de înțelegere.
Părinții pot recurge la interzicerea unui obiect sau a unei activități pe care cel mic, indiferent de vârstă, le valorează. De exemplu, privitul la televizor, timpul petrecut la computer, telefonul mobil sau chiar banii de buzunar. Atenție însă: hrana, adăpostul și iubirea sunt nevoi primare ale copiilor și nu vor face obiectul "sancționărilor".
Atunci când utilizați pedepsele, evitați tonul amenințător și represiunile fizice. Tonul blând diminuează riscul apariției resentimentelor din partea celui mic. Pe de altă parte, psihologii recomandă aplicarea unor pedepse pe termen scurt, de la câteva minute până la câteva zile, în funcție de vârsta copilului. Celor mici le este mai ușor astfel să înțeleagă rostul privațiunilor, dar și să le îndeplinească.
Consecvența este foarte importantă. Părinții trebuie să folosească cu consecvență pedepsele, ori de câte ori apare un comportament neadecvat. Recurgerea la o pedeapsă va fi făcută imediat după apariția comportamentului problematic. Cu trecerea timpului, părinții fie uită de încălcarea regulilor de către cei mici, fie renunță la impunerea unor pedepse. De asemenea, în cazul recurgerii la pedepse după o perioadă de timp, copilul nu face legătura între comportamentul proble-matic și consecință și pierde din vedere motivul pentru care acel comportament ar trebui schimbat. Important este, subliniază psihologii, să le oferiți celor mici și o explicație scurtă privind motivul pentru care sunt pedepsiți: au ridicat tonul, au vorbit urât sau și-au lovit amicul de joacă și trebuie să suporte consecințele. Oferirea unei explicații nu presupune și negociază timpul sau modul în care sunt pedepsiți. Nu discutați cu prichindeii nici corectitudinea pedepsei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 22 August 2009
Stire din Diverse : "Nebunie" pe cer, la 450 km / h
Sâmbătă, 22 August 2009
Stire din Diverse : Olimp, stațiunea cu aer occidental
Sâmbătă, 22 August 2009
Stire din Diverse : blitz
Pagina a fost generata in 1.9612 secunde