Diversificați hrana sugarilor doar dacă sunt perfect sănătoși

5212
Diversificați hrana sugarilor doar dacă sunt perfect sănătoși - 95f2351eb791917e3e1cee823cf25969.jpg
Momentul diversificării alimentației bebelușilor le pune în dificultate pe mămici. Dacă este prea devreme, cu ce aliment să înceapă sau dacă micuțul va avea o reacție alergică - sunt doar câteva dintre dilemele mămicilor. Medicii spun că cel mai important este ca în momentul în care le variați alimentația, sugarii să fie sănătoși.

Alăptarea este esențială, în primele luni de viață, întrucât acoperă nevoile nutriționale ale nou-născuților - aspect asupra căruia medicii neonatologi și pediatri au atras atenția în nenumărate rânduri. Vine însă un moment când laptele matern sau preparatele din lapte praf nu mai sunt suficiente, iar mămicile trebuie să recurgă la alte alimente pentru a nu apărea carențe nutriționale.

Așteptați ca bebelușii să împlinească șase luni
Momentul în care va fi diversificată alimentația este ales în funcție de caracteristicile bebelușilor. Sugarii trebuie, în primul rând, să poată să învețe să mestece și să înghită alimentele mai consistente. Dacă sugarii sunt prea mici și nu au dezvoltat încă reflexul mestecatului, mămicile vor întâmpina greutăți în introducerea diverselor alimente în hrana zilnică.
Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru-neonatolog, membru de onoare al Asociației "Secretul Evoluției", consideră că românii au concepții diferite asupra datei începerii diversificării alimentației, pentru că timp de zeci de ani bebelușii învățau să consume alte produse alimentare de la șase săptămâni, întrucât mămicile trebuiau să se întoarcă la serviciu după aproximativ trei luni de la naștere. Acest aspect a contribuit însă la apariția afecțiunilor de ordin digestiv și imunologic.
"În ultimii 20 de ani, Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării de la șase luni, considerându-se că sugarul are deja o capacitate de digestie mai bună și poate tolera și digera mai bine și alte alimente decât laptele. În cazuri rare, se poate începe diversificarea la cinci luni, la copiii supraponderali și hrăniți artificial. La copilul prematur, este bine să se diversifice alimentația după ce depășește șase kilograme", a afirmat specialistul.
Esențial este ca înainte de a vă decide să introduceți noi alimente în hrana zilnică a sugarilor, să consultați medicul de familie sau pediatrul. "Diversificarea nu se face la toți copiii la fel, numai medicul care îngrijește fiecare copil poate decide cu ce aliment să se înceapă. Dar numai atunci când copiii sunt perfect sănătoși", a adăugat medicul pediatru.

Alegeți un singur aliment, în funcție de greutatea sugarilor
Mămicile vor introduce, inițial, un singur aliment, la o singură masă. Dacă bebelușul este mai grăsuț, puteți începe cu sucuri dintr-un singur tip de fructe - mere, banane, piersici și eventual, pere, dacă sugarul este constipat. Pentru micuții supraponderali, medicul recomandă să evitați să adăugați făinoase în alimentație, precum cereale sau biscuiți. Mai degrabă veți asocia fructul ales cu brânza de vaci. În cazul sugarilor mai slăbuți, puteți introduce cereale cu lapte sau fructe.
Alimentul va fi administrat în cantități mici, progresiv, până la înlocuirea unei mese întregi. Apoi se va aștepta câteva zile pentru a se urmări toleranța bebelușilor față de noul aliment, înainte de a se introduce un alt produs. Abia apoi se poate trece la completarea altor mese, cu mențiunea că laptele va fi păstrat la masa de dimineață și de seară, chiar și după împlinirea vârstei de doi ani și jumătate.
Pentru toți copiii, masa de prânz va fi inițial formată din supă preparată din zarzavaturi - la început numai zeamă cu cereale și puțin ulei de măsline sau de floarea soarelui. Progresiv, bebelușii vor fi hrăniți cu 30 ml, 60 ml, 90 ml, 120 ml și 150 - 200 ml de supă, din care nu vor lipsi alimentele verzi, precum spa-nacul, țelina, pătrunjelul, salata verde, care conțin fier. În perioada verii, este recomandat să puneți în supă și un praf de sare.
După ce bebelușii s-au obișnuit cu supa, mămicile îi pot hrăni și cu un piure de legume, la care se va adăuga lapte și unt. Consistența trebuie să fie semifluidă, căci micuții încă sug și nu știu să mestece. În piureul de legume se pot introduce: carne de pasăre sau vită, brânză de vaci, gălbenuș de ou sau pește, iar după vârsta de șapte - opt luni, ficatul de pasăre. De asemenea, după șapte luni, puteți încerca să îi hrăniți pe sugari cu iaurt și mămăliguță cu brânză și smântână.
Dr. Ana Culcer a insistat asupra faptului că toate alimentele trebuie introduse progresiv și urmărind toleranța bebelușilor la ele. Dacă micuții refuză un aliment, nu-i forțați, ci încercați din nou după o perioadă de timp.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.337 secunde