Piața materialelor de construcții se ridică din "molozul" crizei

513
Piața materialelor de construcții se ridică din

Articole de la același autor

Sezonul cald și ofertele de criză ale producătorilor și furnizorilor de materiale de construcții revigorează un segment de piață afectat puternic de lipsa de lichidități.

Deși vânzările nu se ridică la nivelul din 2008, comercianții care s-au adaptat rapid la noile condiții economice reușesc acum să se mențină pe plus.
Compania CELCO Constanța a mizat pe o strategie comercială flexibilă, aplicând o reducere de 10% la BCA, fapt care a menținut vânzările în grafic. Astfel, BCA-ul de zidărie se vinde cu 235 lei/metru cub, fără TVA, iar cel de izolație cu 265 lei/mc, fără TVA.
"Cei care construiesc sunt interesați acum de produse de calitate, de discounturi în funcție de volumul de marfă cumpărată, de servicii adăugate, cum ar fi transportul și descărcarea gratuite", explică Irina Odor, director comercial la CELCO Constanța.
În aceste condiții, compania a lansat și o ofertă nouă – un pachet compus dintr-un palet de BCA și doi saci de mortar, la preț special. Cei care cumpără pachetul plătesc cu 50% mai puțin pentru mortar, față de prețul de listă.
"Piața revine la normal, fiindcă se construiește tot mai mult. În ultima perioadă am vândut toată marfa pe care o aveam pe stoc, din iarnă", mai spune Irina Odor.
Într-un fel, evoluția pieței este normală. Anul 2008 a adus un număr record de eliberări de autorizații de construcții, multe dintre lucrări fiind oprite prematur, din cauza lipsei de bani a beneficiarilor. Odată cu relansarea sectorului bancar, multe dintre lucrări au fost reluate.

Servicii adăugate, soluția optimă
Și COMAT Constanța înregistrează vânzări constante în această perioadă, susținute de o gamă variată de servicii adăugate, oferite clienților.
"Fiecare comerciant încearcă acum să vândă, să se mențină pe piață. Faci asta fie prin reducerea adaosului tău comercial, fie prin includerea mai multor servicii, în același preț. Noi oferim transport gratuit, credit furnizor, perioade de grație de 30 – 60 zile, reduceri la cantitățile mari de marfă", explică Gheorghe Ciurea, directorul general al COMAT Constanța.
La metal (țevi, oțel beton) vânzările se mențin la cote bune, prețul fiind chiar în creștere (circa 1,6 lei/kilogram). La ciment, var și poliester, prețurile au rămas neschimbate.
"În ultima perioadă au evoluat vânzările la sistemele de alimentare cu apă, pe fondul creșterii numărului de case noi", mai spune Gheorghe Ciurea.

Casele ieftine recuperează teren
Și soluțiile ieftine de construcție au câștigat teren, pe fondul crizei. Sistemele de cofraje ușoare propun un raport decent între calitate și preț, oferind simultan și posibilitatea izolării locuinței în timpul construcției.
"Vânzările se mențin în ritm normal, mai ales că piața s-a contractat. Prețul mediu al unei case din cofraje, la roșu, este de 220 euro/mp", a declarat Adrian Vâlcu, reprezentantul dealerului local Amvic.
La mare căutare sunt și prea-mediatizatele case din lemn, care și-au format deja o puternică identitate "eco" în rândul populației. Coordonatele casei din lemn, destul de atractive, sunt următoarele: preț mediu de 200 – 450 euro/mp, pot fi gata în 3 – 4 luni, rezistă la cutremure, incendii sau furtuni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 25 Iunie 2009
Stire din Diverse : Windsurf, "nebunia" cu vele
Pagina a fost generata in 2.0953 secunde