Politica DRI pentru 2008 este axată pe promovarea tinerilor și pe multiculturalitate

929
La sfârșitul anului trecut, Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) în parteneriat cu Universitatea "Ovidius" - Facultatea de Litere a realizat studiul "Actual și viitor în armonia relațiilor interetnice din sud - estul României - căi de îmbunătățire a eficienței activității DRI din zonă". Cercetarea a avut ca scop analizarea relațiilor din cadrul comunităților etnice din Dobrogea dar și pe cele dintre comunități pe de o parte și populația majoritară de cealaltă parte. A doua parte a cercetării s-a referit la identificarea unor căi de îmbunătățire a eficienței activității DRI în zonă. Studiul a fost realizat în perioada noiembrie - decembrie 2007, pe 271 de subiecți din județele Constanța și Tulcea, etnici turci, tătari, romi, ruși - lipoveni, ucraineni, armeni, greci, dar și reprezentanți din familii mixte. Despre necesitatea acestei cercetări ne-a vorbit consilierul superior Aidun Curt - Mola.

-De unde a pornit ideea realizării acestui studiu în spațiul dobrogean?
-După 10 ani de activitate a DRI, timp în care mediul dobrogean interetnic a fost foarte plăcut și un bun exemplu pentru toată lumea, e normal să ne gândim și la viitor, să facem în așa fel încât, pe fundalul a tot ceea ce se întâmplă în lume, noi să rămânem tot un barometru în domeniul relațiilor interetnice, atât în țară cât și în străinătate. Iar societatea dobrogeană nu e amorfă. Ea freamătă, sunt destul de multe influențe, așa că este bine să vedem cum stăm.

-Și cum stăm?
-Noi acum ne considerăm oameni moderni, evoluați, dar probabil că puțini ar concepe în zilele noastre ca musulmanii să își împrumute geamia creștinilor pentru a ține și ei slujbele, așa cum am aflat, în urma acestei cercetări, că se întâmpla înainte… Trebuie să fim de acord că le datorăm respect înaintașilor pentru un asemenea grad de deschidere.
Revenind însă la prezent, sunt tot felul de râcâieli care ar putea aprinde, pe un fundal de sensibilitate, mici focare de conflict. Îmbucurător este faptul că suntem foarte departe de momentul când ar trebui să ne speriem, dar e mult mai bine să previi, să gândești o strategie pentru viitor și m-am gândit că specialiștii din mediul academic care au onorat invitația noastră sunt cei care găsesc soluții mai bune sau măcar să facem un brainstorming și să găsim calea cea mai elegantă să netezim orice fel de alunecare de la drumul bun și normal.

-De unde provin aceste "mici râcâieli"?
-Într-o societate atât de complexă cu atâtea probleme, plecând de la cele materiale până la cele sociale sau chiar sentimentale, multe dintre ele sunt transferate și la apartenența etnică. Astfel de alunecări sunt pe mai multe sfere, chiar și în sânul comunităților.
Încă de la o primă privire asupra materialului rezultat în urma cercetării, observăm multe caracteristici specifice fiecărei etnii. Într-un fel reacționează turcii, nu foarte diferit, dar altfel, percep lucrurile tătarii, romii, de multe ori, sunt la polul opus, minoritățile mai mici, precum armenii, grecii, uneori sunt în armonie cu generalul… Nu se poate defini strict o sferă. Nu putem neglija nici problemele care apar pe fondul lipsei de comunicare între generații. Tineretul se vrea mult mai mult promovat, solicitat. Se vrea muncit și probabil că cei care conduc destinele acum nu au suficientă încredere.

-Ce urmează acestei cercetări?
-Strategia viitoare a DRI, mai ales pentru Dobrogea, va depinde de rezultatele acestui studiu. După ce rezultatele vor fi cristalizate, după ce voi avea consultări și cu conducerea DRI, politica adoptată va fi un răspuns la această cercetare. În principiu, va fi vorba, cu siguranță de o politică multiculturală, mai ales că anul 2008 este Anul European al multiculturalității. Apoi principiul pe care noi mergem cel puțin de câțiva ani este cel axat pe tineret, acestuia urmând să i se alăture și componenta multiculturală. Trebuie să fim mai receptivi la tinerele talente, să mizăm pe împrospătarea permanentă a activității organizațiilor de minorități. În mod categoric dacă reușim să îi capacităm pe toți acești tineri, rezultatele vor fi mai bune. Eu sunt convins că avem încă foarte multe de arătat pe zona Dobrogei, noutăți, lucruri deosebite, lucruri de care putem fi mândri.
Așadar, această cercetare este o reașezare pornită din dorința de a fi și mai buni, pornită din semnalele din jurul nostru că ar putea exista alunecări care ar putea să tulbure apele liniștite în care suntem acum.
Nu trebuie să pară neobișnuit faptul că gândim pentru viitorul deceniu o strategie a activității aici, în teritoriu, luând ca bază ceea ce avem acum.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.815 secunde