În 2012

"Praful inteligent" va monitoriza planeta

1178
În urmă cu peste 20 de ani, un cercetător american, pe numele său Kris Pister, și-a imaginat un viitor în care oamenii vor "semăna" pământul cu nenumărați senzori, de mărimea unui bob de orez. "Praful inteligent", cum l-a numit el la acea vreme, ar monitoriza totul, funcționând ca o structură nervoasă a Terrei, înregistrând tone de date despre evoluția mediului, poluării, climei, oamenilor și orașelor. În 2010, visul lui a devenit realitate.

Gigantul Hewlett-Packard a anunțat că lucrează intens la un proiect numit "Sistem nervos central pentru Pământ", al cărui scop este să împânzească planeta cu peste un miliard de senzori.
Dispozitivele wireless vor verifica sănătatea ecosistemelor, vor detecta mai rapid cutremurele, vor supraveghea traficul aerian și vor monitoriza consumul de energie al omenirii, spun cei de la HP.
"Accidentele ar putea fi prevenite și am putea economisi mai multă energie dacă am avea date relevante în timp real. Primii pași îi vom face în 2012, când vom instala un milion de senzori în zonele în care se extrage petrol. Astfel vom monitoriza mișcarea și vibrațiile rocilor, fiecare senzor urmând să acopere o arie de 1.500 hectare", spune Pete Hartwell, cercetător al HP, citat de CNN.
Desigur, senzorii HP nu au mărimea unui bob de orez. Mărimea standard este cea a unui iPhone. Cu tot cu carcasa protectoare, senzorul va avea dimensiunile unei casete video.

Praful este de fapt o casetă video
În aceste condiții, de ce ar fi un astfel de senzor diferit de stațiile de monitorizare a vremii care există deja peste tot în lume?
Răspunsul îl dă Deborah Estrin, profesor de informatică la Universitatea California (Los Angeles, SUA): "Senzorii trebuie să fie mici și portabili, însă tehnologia nu a avansat atât de mult încât să poate produce gadgeturi în miniatură pentru uz comercial. Cei de la Berkeley lucrează intens la realizarea unui senzor cu mărimea de un milimetru cub. Senzorii HP se diferențiază prin faptul că sunt extrem de mulți și, astfel, pot produce un flux uriaș de date".
Așadar, "praful inteligent" este doar o denumire generică pentru ceea ce oamenii de știință numesc "rețea de senzori wireless".
Indiferent de nume și mărime, proiectul va avea aceleași beneficii, monitorizând semnele vitale ale planetei.

Real World Web
În San Francisco, compania Streetline a instalat 12.000 de senzori într-o parcare și pe autostrada din apropiere. Fiecare senzor este echipat cu un magnetometru, care "simte" dacă un obiect metalic de dimensiuni mari (preferabil o mașină) este așezat pe acel loc. Datele sunt transmise către un computer. Apoi, fiecare persoană care vrea să parcheze poate vedea o imagine de ansamblu a parcării, alegându-și din timp un loc în care să parcheze.
"Alte companii și-au montat astfel de senzori în fabrici și rafinării, pentru a detecta din timp dacă unele utilaje nu mai funcționează la parametri normali. Puterea lor stă în faptul că pot fi conectați, într-un adevărat Real World Web", spune David Culler, profesor la Berkeley.

Big Brother sau nu?
Desigur, există și temeri legate de invazia spațiului privat – mii de senzori care înregistrează totul nu sună chiar "democratic".
"Potrivit proiectului, senzorii folosesc o frecvență Wi-Fi securizată, care nu poate fi deblocată decât la cererea companiilor care folosesc senzorii, pentru ca datele să devină publice. Este un exercițiu de transparență – dacă nu ai nimic de ascuns, atunci nu te va deranja să le arăți oamenilor cât poluează de fapt fabrica ta", spune Kris Pister, potrivit CNN.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 15 Mai 2010
Stire din Diverse : Remedii împotriva febrei
Sâmbătă, 15 Mai 2010
Stire din Diverse : Europenii, părinți bătrâni
Pagina a fost generata in 1.8365 secunde