Topul celor mai mari curiozități geografice

4220
Topul celor mai mari curiozități geografice - curiozitatigeografice-1348856041.jpg
Planeta noastră este presărată cu o mulțime de ciudățenii și anomalii geografice. Acestea sunt atât de numeroase, încât este posibil să nu le descoperim nicicând pe toate. Dacă ești curios, descoperă în rândurile următoare zece dintre cele mai interesante curiozități geografice din lumea întreagă! 
1. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyllllantysiliogogogoch este satul cu cel mai lung nume din lume. Acest sat se afla în Țară Galilor și conține patru litere "L" consecutive! 
2. Localitatea cu cel mai scurt nume este "A" și se află atât în Norvegia, cât și în Suedia. În limba scandinavă, "A" înseamnă "rău". 
3. Vaticanul este cea mai mică țară din lume, ocupând o suprafață de doar 0,44 km! Cea mai mare țară din lume este, în schimb, Rusia. 
4. Cel mai mare oraș din lume, că suprafață, este Hulunbuir din Mongolia, cu 265.953 km pătrați. 
5. Cea mai ridicată temperatura la nivel mondial a fost înregistrată în El Aziza, Libia - 54,4 grade Celsius, în timp ce cea mai scăzută temperatura a fost înregistrată în Antarctica, în anul 1983: - 89,2 grade Celsius. Cea mai ridicată temperatură medie anuală se înregistrează în vestul Australiei: 35 grade Celsius. 
6. San Marino este cea mai veche republică constituțională din lume. Statul a fost fondat în anul 301 de către un pietrar creștin persecutat de împăratul Diocletian. Constituția sa din 1600 este cea mai veche constituție scrisă din lume. 
7. Lanțul muntos din Oceanul Atlantic este cel mai lung din lume, întinzându-se pe o distanță de circa 40.000 km. Islanda este singura regiune din acest lanț muntos care se află la suprafața apei. 
8. Ghețarii stochează între 70% și 80% din apă potabilă de pe planetă. 99% dintre aceștia se află în regiunea arctică și antarctică. 
9. În 1811 și 1812, trei cutremure de aproximativ 8 grade pe scara Richter au făcut ca râul Mississippi să curgă invers! 
10. Cea mai adâncă groapă săpată vreodată este gaura de foraj de la Kola, în Rusia. Aceasta a atins o adâncime de 12.261 m și a fost săpată în scop științific. În urmă realizări acesteia, s-au făcut câteva descoperiri surprinzătoare, printre care cea a unei mase de hidrogen care făcea ca noroiul să "clocotească". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3877 secunde