Vrei să îți cumperi mașină? Iată cele mai utile sfaturi pentru o nouă achiziție

825
1
Vrei să îți cumperi mașină? Iată cele mai utile sfaturi pentru o nouă achiziție - vreisaiticumperimasina-1397133550.jpg
Orice șofer care intenționează să-și cumpere o (altă) mașină vrea ca aceasta să fie cât mai bună din punct de vedere tehnic, însă mai puțin de un sfert dintre cei care și-au luat recent un autoturism second-hand s-au dus la un service autorizat pentru un diagnostic înainte de a-l cumpăra, arată o cercetare realizată de Autovit și ExactCC, la finalul anului trecut, pe un eșantion de aproape o mie de persoane. 42% dintre cumpărători au spus că au verificat personal mașina, 32% au evaluat-o împreună cu un prieten care se pricepe la mașini și doar 23% au dus mașina la un service autorizat al mărcii achiziționate. 


Verificați numărul de kilometri
La întrebarea "Ați verificat dacă numărul de kilometri afișat pe bord este real?", peste două treimi dintre posesorii de mașini second-hand au răspuns afirmativ, însă 42% nu pot explica modul în care a fost făcută această verificare și doar 27% spun că au apelat la un tester autorizat.
"Verificarea kilometrajului este foarte importantă pentru cumpărătorii de mașini rulate, cunoscându-se cât de populară este practica «întineririi» mașinii scoase la vânzare. Din păcate foarte puțini cumpărători cunosc procedura prin care pot afla istoricul unei mașini și un procent și mai mic dintre ei chiar reușesc acest lucru. Conform legislației în vigoare, dealerul autorizat nu poate divulga informații referitoare la istoricul mașinii în service-urile din rețeaua respectivă decât pro-prietarului. Pentru a rezolva această problemă avem și o soluție: soluția este o bază de date națională administrată de RAR în care să fie înregistrate datele referitoare la rulaj, cu fiecare ocazie cu care o mașină se prezintă la ITP, la RAR, sau la orice service autorizat de RAR. Ulterior această bază de date ar putea fi unită cu cea a Poliției și a asiguratorilor, astfel existând o evidență a parcului auto național ce va putea fi pusă la dispoziția populației. Sunt sigur că un cumpărător ar fi dispus să plătească o sumă de bani pentru a verifica istoricul unei mașini rulate", spune Mihai Cune, business manager Autovit. Potrivit acestuia, ar fi necesară și modi-ficarea legislației, astfel încât vânzarea unei mașini cu kilometrajul dat înapoi să fie considerată infracțiune, la fel și manopera de intervenție asupra rulajului.


Atenție la certificatul de autenticitate
Cercetarea mai arată că o jumătate dintre cei care au cumpărat mașini second-hand nu au primit certificatul de autenticitate de la fostul proprietar în momentul achiziționării mașinii. Ba mai mult, mai bine de jumătate dintre cei care intenționează să cumpere în viitorul apropiat o mașină second-hand nu cunosc faptul că certificatul de autenticitate trebuie înmânat de vânzător înainte de încheierea tranzacției.
Bine de știut este faptul că acest certificat este emis de Registrul Auto Român și este o dovadă că specificațiile tehnice din acte corespund cu realitatea și că mașina nu se găsește pe lista celor furate.


Ce caută cumpărătorii
Să nu fi fost implicată într-un accident major, să nu fie avariată, numărul de kilometri de pe bord să fie cel real. Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care le au în vedere atât cei care au cumpărat o mașină second-hand, precum și cei care urmează să cumpere una.
Pe de altă parte, referitor la aspectele legale, pentru cei care și-au luat deja mașină cel mai important a fost și este ca actele mașinii să fie originale, autentice, seria șasiului din acte să corespundă cu seria mașinii și autoturismul să aibă ITP. 
Întrebați ce aspecte generale au fost importante pentru ei când și-au luat mașina, cei mai mulți dintre participanții la cercetarea care și-au cumpărat o mașină second-hand au menționat prețul avantajos și aspectul automobilului. Pe locul doi urmează prețul reviziilor și al pieselor, iar pe trei faptul că mașina a fost cumpărată de la primul proprietar. 


Comentează știrea

PAPAN
11 aprilie 2014
HOT

Anca ,daca tu esti cea din poza, esti super hot.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Aprilie 2014
Stire din Diverse : Cum va arăta  primul SUV Maserati
Vineri, 11 Aprilie 2014
Stire din Diverse : Audi pregătește  modelul Q4
Pagina a fost generata in 0.951 secunde