Concurs Ziua copilului din lumea turcică

833

Articole de la același autor

Medgidia - Istanbul, parteneriat pentru copilărie
O delegație de la Școala "M. Dragomirescu" din Medgidia, condusă de directorul instituției, Eugenia Cioară, a răspuns invitației omologilor de la Școala "Fikret Yuzatli" și a participat săptămâna trecută la celebrarea "Zilei copilului din lumea turcică", la Istanbul. Oaspeții din România au participat în perioada 21 - 25 aprilie la evenimentele organizate de elevii și cadrele didactice de la instituția de învățământ din Turcia, după care au vizitat și câteva obiective turistice din Istanbul.
Cele două instituții de învățământ au semnat în decembrie 2008 un protocol, fiind astfel partenere în derularea unor proiecte în domeniul educațional, pe viitor.
Participarea oaspeților din România la sărbătoarea copiilor din lumea turcică de pe 23 Aprilie a fost prima acțiune derulată în cadrul acestui parteneriat. La reciprocitate, o delegație de la instituția de învățământ din Istanbul va participa la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Copilului, sărbătorită în România, la data de 1 Iunie.

Sărbătoare sub semnul diversității la Castelu
Ziua copilului din lumea turcică a fost sărbătorită și la Castelu. Manifestările dedicate zilei copilului turc au fost organizate în cadrul unui proiect coordonat de directorul școlii din Castelu, Antoneta Prodan. Responsabilii de proiect, Vildan Sadâc și Edvin Gemambet, au structurat programul manifestărilor pe mai multe componente. Urmărind să pună sub semnul diversității etnice și sărbătoarea din 23 Aprilie, organizatorii au invitat în program deopotrivă turci, tătari și romi. Din program nu au lipsit nici dansurile și cântecele populare românești, puse în scenă de copiii români. Pe parcursul a trei zile au avut loc atât competiții sportive, dar și concursuri de creație literară și desene. Momentul culminant al sărbătorii a fost spectacolul de gală susținut în ultima zi și, bineînțeles, festivitatea de premiere.

Personaje de poveste au urcat pe podium la Constanța
23 Aprilie a fost sărbătorită și de către copiii de etnie turcă și tătară din Constanța. Timp de peste patru ore, pe scena Palatului Copiilor au urcat copii de etnie turcă și tătară care învață în școlile constănțene. Sărbătoarea a fost marcată și aici prin concursuri de creație literară, de recitări, competiții sportive, dar și parade ale portului tradițional. Nu au lipsit nici întrecerile în care cei mai mici dintre dansatori au pus în scenă dansuri tradiționale, specifice etniei.
Ziua a debutat cu manifestările organizate de Uniunea Democrată Turcă din România în colaborare cu ISJ. Finaliștii competițiilor organizate de către UDTR au fost Selin Islam, de la Școala nr. 43 din Constanța, la secțiunea "Recitări", Farida Iusein, de la Colegiul Național "K. Ataturk" din Medgidia, de asemenea, ocupanta locului I, dar la secțiunea "Interpretare cântece". La "Dans tradițional și dans modern", premiul cel mare a mers la Adnan Demir de la Colegiul Național "K. Ataturk" din Medgidia, iar premiul I la secțiunea "Costume din povești" a fost adjudecat de Aișe Gelal de la Școala Gh. Țițeica din Constanța.
Sărbătoarea a continuat apoi cu spectacolul organizat de către Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România, în parteneriat cu ISJ și Consulatul General al Turciei la Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9272 secunde