Ziua Internațională a Limbilor Materne a dat startul Anului Internațional al Apropierii între Culturi

983
Ziua Internațională a Limbilor Materne a dat startul Anului Internațional al Apropierii între Culturi - 89b2f4d903627b2785dd0a6982f9423e.jpg
"Dacă-i vorbești cuiva într-o limbă pe care o înțelege, ceea ce-i spui îi ajunge la minte. Dacă îi vorbești, însă, în limba maternă, ceea ce-i spui îi ajunge la suflet." (Nelson Mandela)

Ziua Internațională a Limbilor Materne, sărbătorită ieri, a marcat
și lansarea Anului Internațional al Apropierii între Culturi, proclamat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Începând din anul 2000, Ziua Internațională a Limbilor Materne se sărbătorește anual pe 21 februarie. Sărbătoarea a fost proclamată în cadrul Conferinței Generale UNESCO din 17 noiembrie 1999, având la origine "Ziua Mișcării pentru Limbă", comemorată în Bangladesh începând din 1952. Ziua Inter-națională a Limbilor Materne a fost gândită ca un mijloc pentru recunoașterea și utilizarea limbilor materne din lume, în special a limbilor grupurilor minoritare.
Conform unor studii ale UNESCO, în prezent, cele mai mult de 6,5 miliarde de persoane de pe planetă comunică în 6.528 de limbi. Este o cifră relativă, însă, având în vedere că aceleași studii relevă faptul că la fiecare două săptămâni dispare câte o limbă, astfel că aproximativ 2.500 de limbi sunt amenințate cu dispariția sau sunt deja pe cale de dispariție.
Anul acesta, Ziua Inter-națională a Limbilor Materne a fost marcată printr-o sesiune UNESCO dedicată totodată și lansării Anului Internațional al Apropierii între Culturi. În acest context, obiectivele lansate de UNESCO pentru 2010 sunt elaborarea unor politici și desfășurarea unor programe la nivel local, național, regional și internațional care să implice un număr mare de participanți aparținând unor culturi diferite.
Cu prilejul Zilei Internaționale a Limbilor Materne, la Universitatea "Ovidius" - Constanța a avut loc seminarul cu tema "Stadiul actual al limbii tătare din Dobrogea". Evenimentul a fost organizat de Secretariatul Național Român al Rețelei Universităților de la Marea Neagră.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 20 Februarie 2010
Stire din Diverse : Crap la cuptor
Sâmbătă, 20 Februarie 2010
Stire din Diverse : Sfecla roșie
Joi, 18 Februarie 2010
Stire din Diverse : Flash drive cu stil
Pagina a fost generata in 1.8826 secunde