Pe principiul rotirii cadrelor în partid,

Victor Ponta a fost ales președinte al PSD. Geoană devine istorie

2359
Victor Ponta a fost ales președinte al PSD. Geoană devine istorie - cd18a8e0f4ac598650630bec7152d9ef.jpg
Partidul Social Democrat are un nou președin-te: Victor Ponta. Ponta a câștigat, la Congresul extraordinar de sâmbătă, conducerea PSD, obținând 856 de voturi, în vreme ce Mircea Geoană, contracandidatul său, a întrunit doar 781. În același context au fost aleși secretarul general al partidului și cei 15 vicepreședinți. Din cursă s-au retras, dintre cei cu notorietate, Radu Mazăre, primarul Constanței, și Miron Mitrea, care l-au sprijinit pe Ponta, dar și Cristian Diaconescu, care și-a anunțat, pe ultima sută de metri, susținerea pentru Geoană.
Congresul PSD a ieșit din tiparul evenimentelor de acest gen, fiind caracterizat de indisciplina membrilor de partid, tensiuni, huiduieli și scandal, dar și de presupuse trădări. Circul în contextul căruia a fost ales noul lider al partidului a fost încununat de prezența, în fața Romexpo, a așa numitelor vrăjitoare care alungau "energiile negative".
Programat pentru ora 11.00, dar început cu o întârziere de jumătate de oră, Congresul extraordinar al PSD a reunit, la Romexpo, aproximativ 1.700 de delegați, precum și o serie de invitați. Reamintim că Organizația PSD Constanța a participat la eveniment cu o delegație formată din 38 de persoane. Dacă pentru funcția de lider al partidului au fost înscrise, oficial, nouă candidaturi, cei mai mulți dintre aspiranți retrăgându-se din cursă, așa cum era mai mult sau mai puțin regizat, fără însă ca acest aspect să dea naștere vreunui scandal de proporții, funcția de vicepreședinte a iscat discuții care au ieșit din sfera bunului simț și a unei manifestări civilizate. Și asta pentru că, din cele 62 de candidaturi, două au fost invalidate: printre acestea, cea a lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari, vehement contestatar al lui Marian Vanghelie. Acesta a fost momentul în care atmosfera Congresului a devenit caragialiană, căci s-a fluierat și s-a huiduit ca pe stadion atunci când, prinzând un microfon, primarul Pandele a luat cuvântul. Ulterior, a venit rândul lui Vanghelie să fie huiduit insistent de colegii săi de partid, în momentul în care a încercat, fără succes, să explice invalidarea candidaturii primarului din Voluntari, ca urmare a suspendării sale. Episodul care a frizat penibilul a fost, însă, teatral rezolvat de președintele de onoare al partidului, nemuritorul Ion Iliescu, acesta din urmă fiind singurul de care au ascultat mai toți social-democrații, indiferent de tabără, pro sau contra Geoană și Vanghelie.
Impresia generală nu a fost neapărat aceea că lupta se duce între Ponta și Geoană, ci împotriva lui Vanghelie, de garda Năstase & co.

Minusculul Titulescu, marcă Adrian Năstase
După ora 13.00 au început retragerile succesive din cursa pentru șefia partidului. Semnalul l-a dat Mazăre, prezent la eveniment în eterna și deloc fascinanta costumație de război, atât de previzibilă, de altfel, care după un speech de doar câteva minute, și-a anunțat retragerea candidaturii și susținerea sa pentru un om "cu sânge" - așa cum îi place să se repete excesiv în ultima perioadă -, și anume Victor Ponta.
După aproximativ o oră, și Miron Mitrea și-a anunțat retragerea din competiție și faptul că pariază, și el, tot pe cel pe care Adrian Năstase l-a supranumit "micul Titulescu". De altfel, a fost lesne de remarcat modul în care, de la prezidiul Congresului, Năstase efectiv jubila la gândul că "descoperirea", "creația" sa, Victor Ponta, începe să aibă șanse reale pentru a prelua conducerea PSD, cel mai mare partid de opoziție din România.
Atunci când părerea aproape unanimă a fost aceea că zarurile au fost aruncate și că deasupra lui Mircea Geoană nu planează decât eșecul, Cristian Diaconescu, înscris, și el, în cursa pentru șefia PSD, a anunțat, la ora 18.00, că renunță la candidatură, dar și că, spre deosebire de Mazăre și Mitrea, el mizează pe Geoană. Se pare, însă, că Diaconescu ar fi fost șantajat să se retragă din cursă, după ce anumite servicii l-ar fi monitorizat timp de câteva zile.
Ulterior votului pe buletine tipărite pe hârtie albă (pentru membrii Consiliului Național), roșie (pentru liderul PSD), roz (pentru vicepreședinți) și galbenă (pentru secretarul general), tensiunea a început să crească. Atât oamenii politici, cât și ziariștii avansau, de la o oră la alta, noi rezultate, dar abia câteva ore mai târziu, în jurul orei 3 dimineața, după ce Sala Romexpo devenise arena unor imense orgolii și, foarte probabil, a unor trădări de conjunctură, a fost anunțat noul lider al PSD, în persoana lui Victor Ponta.
Este de așteptat ca partidul să fie condus, de fapt, de Năstase, în vreme ce așa numitul "micul Titulescu" va continua să-și desăvârșească prezența pe scena politică în calitate de lider formal.
În cadrul Congresului au fost votați și cei 15 vicepreședinți ai partidului: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Gheorghe Nichita, Ion Toma, Marian Vanghelie, Rodica Nassar, Constantin Niță, Ion Prioteasa, Robert Negoiță, Titus Corlățean, Ioan Calea, Marian Oprișan, Ioan Chelaru, Valeriu Zgonea, Adrian Severin.
Chiar dacă, la Congres, s-a îmbrăcat în costum de vânător, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța, n-a reușit să "împuște" mandatul de vicepreședinte al PSD.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9547 secunde