2015 - anul ofensivei investițiilor în Europa

116
2015 - anul ofensivei investițiilor în Europa - 2015anulinvestitilor-1417440015.jpg

Articole de la același autor

În 2015, Uniunea Europeană va fi readusă pe calea creșterii economice. Noua Comisie Europeană propune un plan ambițios de investiții publice și private, în valoare de cel puțin 315 miliarde euro în cursul următorilor trei ani.

Viitoarea politică economică și socială comunitară va avea la bază trei piloni principali: stimularea investițiilor, continuarea

reformelor structurale și responsabilitatea bugetară.

La rândul ei, "ofensiva investițiilor" are trei axe complementare: mobilizarea de finanțare pentru investiții fără a crea noi datorii; sprijinirea proiectelor și a investițiilor în domenii prioritare precum infrastructura, educația, cercetarea și inovarea; înlăturarea obstacolelor specifice diferitor sectoare și a altor bariere financiare și nefinanciare din calea investițiilor.

În parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, va fi instituit Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), care se va baza pe o garanție de 16 miliarde euro, din bugetul UE, la care se adaugă 5 miliarde euro angajate de BEI. Efectul multiplicator al fondului va fi de 1 la 15. Cu alte cuvinte, fiecare euro public care este mobilizat prin intermediul fondului va genera investiții totale de 15 euro, investiții care altfel nu s-ar fi realizat.

Fondul se va axa pe investiții în infrastructură, în special în rețelele în bandă largă și de energie, în infrastructura de transport din centrele industriale, în educație, cercetare și inovare, precum și în energia din surse regenerabile, în IMM-uri și în întreprinderile cu capitalizare medie.

Consolidarea pieței unice, reprezintă cea mai importantă reformă structurală avută în vedere. Ea va contribui la modernizarea economiilor naționale, va face ca Europa să fie mai competitivă și să atragă investitori. Printre priorități se numără eliminarea obstacolelor de reglementare și de altă natură rămase în cadrul unor sectoare precum energia, telecomunicațiile, transportul și piața unică a bunurilor și a serviciilor.

La nivelul statelor membre, Comisia recomandă să se pună accentul pe o serie de reforme-cheie: crearea unor piețe ale muncii mai dinamice și reducerea nivelului ridicat al șomajului; îmbunătățirea eficienței și a adecvării sistemelor de pensii și de protecție socială; sporirea flexibilității piețelor de produse și servicii; îmbunătățirea condițiilor pentru investițiile întreprinderilor și creșterea calității investițiilor în cercetare și inovare; eficientizarea administrațiilor publice din întreaga Europă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7112 secunde