Cum vor fi atrași investitorii pe piața românească de capital

107
Cum vor fi atrași investitorii  pe piața românească de capital - cumvorfiatrasiinvestitorii-1417440142.jpg

Articole de la același autor

Piața de capital din România este una dintre cele mai mici din Europa. Capitalizarea companiilor listate și valoarea totală tranzacționată sunt printre cele mai reduse.

Pentru a-i spori atractivitatea, Ministerul Finanțelor Publice a promovat un proiect de modificare a Legii privind piața de capital. În esență, actul normativ elimină o serie de obstacole le-gislative, din calea investitorilor, astfel încât România să poată fi inclusă în grupul piețelor de capital emergente.

Proiectul de act normativ urmărește creșterea bazei de investitori instituționali din România. Pe viitor, niciun acționar al unui operator de piață nu va putea deține, direct sau împreună cu persoanele cu care acționează în mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot.

Va crește rolul Depozitarului Central. Acesta va trebui să furnizeze emitenților informațiile necesare pentru exercitarea drepturilor aferente valorilor mobiliare depozitate și va putea presta servicii pentru îndeplinirea obligațiilor emitentului față de deținătorii de valori mobiliare, inclusiv în ceea ce privește distribuirea de dividende.

Proiectul simplifică regimul ofertelor publice și al listărilor de acțiuni și obligațiuni, iar transparența tranzacțiilor va crește.

Acționarii minoritari vor fi mai bine protejați în cazul majorărilor de capital, astfel că va fi stimulată emisiunea de instrumente financiare convertibile, cu drept de subscriere de acțiuni.

În cazul majorărilor de capital social prin aport în numerar sau în natură, ridicarea dreptului de preferință a acționarilor de a subscrie noile acțiuni va fi hotărâtă în adunarea generală extraordinară a acționarilor, la care participă acționari reprezentând cel puțin 3/4 din capitalul social subscris, cu votul acționarilor care dețin cel puțin 2/3 din drepturile de vot.

Acționarii străini își vor putea exercita drepturile în cadrul AGA, în aceleași condiții ca și acționarii români, grație împuternicirilor speciale.

Procedurile de vot prin corespondență se simplifică, iar termenul de plată a dividendelor se reduce. În cazul în care AGA nu stabilește data plății dividendelor, acestea se achită în termen de maximum 30 de zile de la data publicării hotărârii AGA de stabilire a dividendelor în Monitorul Oficial, dată de la împlinirea căreia societatea este de drept în întârziere.

Proiectul de lege este rezultatul unui grup de lucru din care au făcut parte re-prezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, Băncii Naționale a României, Ministerului Finanțelor Pu-blice și ai Ministerului Justiției. De ase-menea, au avut loc consultări asupra acestui proiect în Comisia de Dialog Social și în Consiliul Economic și Social, și au fost analizate propunerile și observațiile și ale altor organizații implicate: Asociația Importatorilor și Exportatorilor, Fondul Proprietatea, Transgaz, BRD SA, Asociația Fondurilor de Pensii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6627 secunde