A fost aprobată reorganizarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor - Palas

228

Articole de la același autor

În sfârșit, Guvernul a aprobat ho-tărârea prin care Institutul de Cer-cetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor - Palas  din Constanța (Oieria Palas, cum este cunoscută de localnici) se reorganizează ca instituție publică, cu per-sonalitate juridică, în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Șișești".


Hotărârea a fost inițiată în urmă cu cinci ani, timp în care s-a rătăcit prin labirintul instituțiilor guvernamentale, întorcându-se de câteva ori la inițiator, Ministerul Agriculturii.


Conform actului normativ, institutul va fuziona prin absorbție cu Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor - Bilciurești, județul Dâmbovița, Sta-țiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Capri-nelor - Reghin, județul Mureș și Sta-țiunea de Cercetare și Producție pentru Creșterea Ovinelor - Rușețu, județul Buzău, care se desființează.


Institutul va administra terenuri aflate în domeniul public al statului cu suprafață totală de 1.533,38 ha. Dacă până acum institutul și uni-tățile preluate erau finanțate doar din veniturile proprii, de acum înainte vor beneficia și de subvenții acordate de la bugetul de stat 


prin bugetul Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Io-nescu-Șișești".


De asemenea, Institutul de Cerce-tare - Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor - Palas bene-ficiază prin alocare directă de fonduri pentru proiecte de interes național strategic de lungă durată și pentru conservarea și valorificarea resurselor gene-tice vegetale și animale.


Reamintim că, din cauza subfinanțării, institutul a ajuns într-o si-tuație falimentară, cu datorii la bu-getele statului și cu salariile perso-nalului neplătite pe perioade de până la doi ani. 


Prin reorganizarea institutului se are în vedere creșterea capacității de accesare a fondurilor destinate cercetării-dezvoltării agricole, precum și o mai bună cunoaștere a nevoilor beneficiarilor (crescători de ovine și caprine, asociații, societăți comer-ciale etc.).


Vestea aprobării hotărârii de guvern a fost primită cu mare bucurie la in-stitut, a declarat directorul Radu Răducu. "Avem multe de făcut pentru realizarea reorganizării și sperăm să obțină cât mai repede finanțarea de la buget", a spus acesta. El a mulțumit ziarului "Cuget Liber" pentru modul în care a susținut, de-a lungul timpului, cauza institutului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 20 Septembrie 2016
Stire din Economie : Francul înghițit 1,42 bani
Pagina a fost generata in 1.1036 secunde