A fost semnat noul parteneriat energetic SUA - România

622
A fost semnat noul parteneriat energetic SUA - România - parteneriatenergetic2-1636137601.jpg
La Glasgow, Scoţia a fost semnat joi, 4 noiembrie, un nou parteneriat comercial încheiat între companiile NuScale Power și Nuclearelectrica. Prin noul acord compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare de mici dimensiuni (SMR) NuScale pe locul unei centrale pe cărbune în curs de dezafectare, cel mai devreme în 2027-2028. Sursa de energie cu zero emisii de dioxid de carbon va contribui la eforturile din planul României de a renunța treptat la producția de energie pe bază de cărbune până în 2032. În plus, consolidează parteneriatul strategic româno-american în domeniul energiei nucleare de uz civil. Astfel, secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm și ministrul român al Energiei, Virgil Popescu au evidențiat noul parteneriat energetic.

„Din perspectiva Statelor Unite, energia nucleară reprezintă o tehnologie vitală pentru eforturile mondiale de a scădea nivelul emisiilor de dioxid de carbon, de a extinde oportunitățile economice și, în esență, de a combate schimbările climatice. Sprijinim dezvoltarea reactoarelor SMR de zeci de ani. Ne dă o foarte mare satisfacție faptul că astăzi sărbătorim acest moment important pentru România, că o ajutăm să își atingă obiectivele climatice”, a declarat Jennifer Granholm.

De cealaltă parte ministrul Energiei, Virgil Popescu a spus: „Salut încheierea acestui nou parteneriat în materie de tehnologie SMR cu compania NuScale. Ne propunem să dezvoltăm primul reactor SMR în acest deceniu pentru a satisface necesarul critic de energie al țării și a ne încadra în cotele verzi și pentru a garanta un viitor de calitate pentru generațiile următoare. Decarbonizarea prin utilizarea energiei nucleare este posibilă”, a subliniat ministrul Popescu.

Reactoarele SMR și alte tehnologii nucleare avansate vor permite țărilor, într-o mult mai mare măsură, să genereze energie fără emisii de dioxid de carbon la costuri mai scăzute. Înlocuirea centralelor pe cărbune cu reactoare SMR poate ajuta comunitățile din România și angajații din centrale să participe la tranziția către energie decarbonizată și în același timp să continue să ofere beneficii economice la nivel local. România plănuiește să își reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și dependența de importurile de combustibili fosili de la 20,8 % până la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care în prezent reprezintă 33% din producția de energie fără emisii de dioxid de carbon a țării, va juca un rol esențial în atingerea acestor cote de decarbonizare, pentru a asigura tranziția energetică către o economie fără amprentă de carbon.Pagina a fost generata in 0.8914 secunde