A treia tranșă a împrumutului FMI vine în ianuarie

236
A treia tranșă a împrumutului FMI vine în ianuarie - 6f77d3fceff5aef8b911aa4323a5749c.jpg
România va îndeplini condițiile acordului convenit cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și ar putea primi a treia tranșă a împrumutului în luna ianuarie – este declarația făcută ieri de Gheorghe Pogea, ministrul Finanțelor, după întâlnirea cu reprezentanții misiunii FMI în România.
"Nu mă îndoiesc că vom îndeplini aceste condiționalități. În primul rând vom discuta cu experții tehnici ai FMI și ai Comisiei Europene, vom avea consultări pe marginea bugetului pe anul 2010. Sperăm să cădem de comun acord asupra unor cifre mari, respectiv asupra proiecției veniturilor și cheltuielilor în vederea îndeplinirii angajamentelor pe care le avem", a declarat Pogea.
El a precizat că finanțarea cheltuielilor statului este asigurată pentru acest an și că a stabilit "strategia pe trimestrul I din 2010, pentru asigurarea nevoilor de finanțare".
În perioada 14 - 16 decembrie, o echipă tehnică a Fondului Monetar Internațional și Comisiei Europene se află la București, pentru a stabili detaliile tehnice ale bugetului de stat pe 2010, alături de experți ai Ministerului Finanțelor Publice.
Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, a declarat că o altă misiune a fondului va reveni în țară în luna ianuarie, pentru a finaliza a doua evaluare a acordului de finanțare externă a României: "Datele misiunii nu au fost încă stabilite. Misiunea de evaluare s-ar putea întoarce în ianuarie, odată ce un nou cabinet va fi format și își va elabora programul".
FMI a dat României primele două tranșe din pachetul de asistență financiară negociat, în valoare totală de 6,57 miliarde euro. A treia tranșă, de 1,5 miliarde euro, era programată inițial pentru jumătatea lunii decembrie, însă a fost amânată până la data formării unui nou guvern.
Și Comisia Europeană a amânat acordarea celei de-a doua tranșe, de un miliard euro, din împrumutul acordat României, în valoare totală de circa 5 miliarde euro, pe o perioadă de doi ani, așteptând clarificarea situației de la București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5614 secunde