Concurs Acciza pentru motorina din agricultură, redusă cu 65 bani/litru

481

Articole de la același autor

Nivelul accizei pentru motorina utilizată în agricultură a fost redus cu 65 bani/litru, până la 27 bani/litru.
În ședința de joi, Guvernul a aprobat și condițiile de aplicare a accizei reduse. Astfel, la efectuarea lucrărilor agricole mecanizate, va fi aplicată o acciză de 80,971 euro/1.000 litri, respectiv 0,27 lei/litru. În aceste condiții, sprijinul financiar este de 193,654 euro/1.000 litri.
Pot beneficia de acest sprijin persoanele fizice sau juridice care exploatează suprafețe agricole, precum și grupurile de producători recunoscute.
Solicitanții trebuie să fie înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cu toate suprafețele de teren pentru care solicită motorină subvenționată.
Sprijinul financiar se acordă pe baza adeverințelor eliberate de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Constanța. De asemenea, fermierii pot cere subvenționarea unei cantități de 39 litri motorină/hectar cu 1 leu/litru, pentru înființarea culturilor agricole din această toamnă.
Pe baza adeverinței de la DADR, fermierii merg la depozitele sau stațiile de distribuție a motorinei și achiziționează combustibil la prețul practicat de furnizor, mai puțin diferența de acciză.
Agricultorii constănțeni nu sunt însă mulțumiți de nivelul redus al accizei, cerând ca prețul motorinei să fie adus la nivelul din Uniunea Europeană, de cel mult 1,8 lei/litru.
Motorina se vinde acum cu 4,6 – 4,8 lei/litru, reducerea cu 65 bani/litru a accizei neaducând nicio schimbare majoră.
La ultima rectificare bugetară, guvernul a alocat 100 milioane lei pentru măsura de reducere a accizei la motorina utilizată în agricultură.
Subvenția de stat pentru motorină este de 1 leu/litru, bugetul total pe 2008 fiind de 60 milioane lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9727 secunde