Acordul de finanțare cu FMI va continua, în ciuda depășirii țintei de inflație în 2009

233
Acordul de finanțare cu FMI va continua, în ciuda depășirii țintei de inflație în 2009 - fb9f8f83fb66696d2116baa8955f4b55.jpg
Acordul de finanțare externă va continua, chiar dacă inflația a depășit ușor la finalul anului trecut ținta stabilită, a declarat șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) în România, Jeffrey Franks.

"Avem motive să credem că programul va continua. Ținta de inflație a fost ratată cu foarte puțin. Dacă ne uităm la scrisoarea de intenție cu FMI, există o bandă de un punct procentual în jurul obiectivului de inflație", a afirmat Jeffrey Franks, la ieșirea din sediul BNR, unde a avut discuții cu reprezentanții băncii centrale.
Potrivit reprezentantului FMI, România va înregistra o creștere economică lentă pe termen scurt, însă la finalului acestui an, recuperarea se va face simțită. "Dacă România ajunge la o stabilitate macroeconomică, creșterea va reveni mai rapid și mai puternic", a mai spus Jeffrey Franks.
De asemenea, prioritar pentru respectarea acordului cu FMI va fi ca România să se concentreze pe restructurarea cheltuielilor publice.
"Ne menținem punctul de vedere că reanalizarea cadrului fiscal în 2010 nu este cel mai oportun lucru. România trebuie să se concentreze pe restructurarea cheltuielilor publice, pe respectarea condițiilor trecute în legea salarizării unitare, cea a pensiilor și privind normele de costuri. În perioada următoare, ținta trebuie să fie reforma sectorului public, nu majorarea taxării", a spus Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, care a făcut referire la posibila introducere a impozitului pe averi mai mari de 500.000 euro.
"Trebuie să existe o viziune pe termen mediu și lung, să știi ce vrei să realizezi, pentru că altfel riști să bulversezi piața. Discuțiile trebuie purtate la modul conceptual, să pornească de la un obiectiv clar - dacă, de exemplu, vreau să obțin creșterea veniturilor la 38% din PIB în trei ani. Trebuie căutate măsurile care să asigure și mediul de afaceri că statul este aplecat către investitori. În dezbatere publică, în timp, se pot contura astfel de inițiative", a explicat Mihai Tănăsescu.
Misiunea FMI, condusă de Jeffrey Franks, va rămâne la București până pe 27 ianuarie, împreună cu delegații Comisiei Europene și Băncii Mondiale, pentru a finaliza cea de-a doua evaluare a României și a verifica respectarea condițiilor în vederea eliberării următoarelor tranșe din pachetul de asistență financiară de 20 miliarde euro agreat cu România pe doi ani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.737 secunde