Afacerile cu flori au rupt lanțul

525
1
Afacerile cu flori au rupt lanțul - flori6-1331148202.jpg

De la Mărțișor și până la Ziua Femeii, comerțul cu flori duduie. Piețele sunt inundate de culorile proaspete ale primăverii și dragostei. E o explozie de tran-dafiri, lalele, margarete, narcise, zambile, ghiocei și liliac, de îți vine să-ți golești portofelul pentru un braț de flori.
Prețurile, ca și florile, sunt de toate felurile. Dacă mergi în Piața Griviței, cumperi zambilele cu 2 - 3 lei buchețelul. "Sunt românești, din serele de la București și Brașov" - mă asigură o precu-peață durdulie și oacheșă. Vinde fără casă de marcat și fără documente de proveniență a mărfii. "Muncesc, nu fur! Mănânc și eu o pâine" - spune femeia și își vede mai departe de afacere.
Din punctul ei de vedere, comercianta are dreptate. Spre deosebire de ea, statul nu muncește, nu produce, mai mult încurcă lumea, dar cu toate astea mănâncă. O buzunărește cu legea în mână, dar fapta nu se numește furt, ci fiscalitate.
Piața e plină de florari asemenea ei. Unii susțin că sunt producători veniți din Giurgiu ori din Copăceii de Sus și nu sunt obligați de lege să taie bonuri fiscale. La o adică, sunt gata să prezinte acte doveditoare, eliberate de cine știe ce primar.
Un burtos cu hormonii iritați de aerul primăverii și de aparatul de fotografiat al colegului Octavian Dragomir începe să bâzâie supărător. Curiozitatea presei îl deranjează. Se laudă că el e PAZA. Nu-l contrazicem, căci anotimpul ne bine-dispune. Îl lăsăm în paza Domnului și ne vedem de drum printre petale.
Colțul de la Casa de Cultură a Sindicatelor pare o grădină olandeză. Cu excepția zambilelor românești, aduse din angrourile de pe strada Caraiman, Interioară 3 și de pe variantă, marfa provine din Țara Lalelelor.
"Merge vânzarea?" "Uneori da, alte ori nu! Ne străduim!" - răs-punde o femeie tânără. Are aparat de marcat, facturi, registru de casă… Tot dichisul! Face comerț cu acte în regulă și își achită dările la Fisc. Cam multe, cam mari!
De Mărțișor, i-a venit Garda în control. "A fost în regulă!" - povestește tânăra.
Ceilalți vânzători n-au ochi să ne vadă. Unul musculos, osos și căpățânos mârâie ciobănește: "Ce mai vrea și presa asta?" Casă de marcat pe taraba lui, ioc!
De-aia o fi vrând ipochimenul să ne muște?
Nu-i dăm atenție și continuăm să admirăm… prețurile: 10 - 12 lei buchețelul de trandafiri; 5 lei cel de zambile. "Scoruri" de 8 Martie.
Oare câte locuri de muncă din Țara Lalelelor salvează primă-vara românească? Or fi câteva mii? Guvernul olandez ar trebui să fie recunoscător și să nu ne mai țină la poarta spațiului Schenggen. Câtă ingratitudine! Lăsați-le măcar pe doamnele noastre să intre!



Comentează știrea

d
8 martie 2012
garda

garda vine la toate florariile in aceasta perioada - dar pe cei ce vand pe trotuar in fatza florariilor nu-i deranjeaza nimeni . ei au voie fara acte si casa de marcat. daca ies si eu cu flori sa le vind in fatza magazinului imediat apar cei de la primarie si politzia de catrier ca nu am acte pt asa ceva .deci ....no coment

Articole pe aceeași temă

Joi, 08 Martie 2012
Stire din Social : Câte femei sunt în România
Pagina a fost generata in 2.3865 secunde