Sub presiunea organismelor internaționale

Agamania va fi desființată prin lege!

244
Agamania va fi desființată prin lege! - agamanial-1421860126.jpg

Articole de la același autor

r Numărul reprezentanților statului în CA și AGA dintr-o unitate se reduce la maxim două persoane

r O persoană nu va putea deține mai mult de un mandat în AGA sau CA, din partea statului

Agamanii sunt persoanele mandatate să reprezinte statul român în adunările generale ale acționarilor și consiliile de administrație ale mai multor unități economice.

Deși au o funcție de decizie, în practică, rolul agamanilor se reduce la acela de intermediari. De regulă, agamanii nu au inițiative, nu hotărăsc de capul lor, ci al altora. Misiunea lor este extrem de simplă: comunică mandatul pe care l-au primit "de sus" și votează în limitele lui. Pentru asta nu au nevoie nici de pregătire de specialitate, nici de o bună documentare.

Agamanii sunt devoratori de sinecuri. Serviciile lor sunt plătite cu o indemnizație de 20% din leafa directorului general al unității. Așa se explică de ce agamanii țin ca șefii unităților economice să fie foarte bine remunerați.

În ultimii 25 de ani, agamanii au contribuit decisiv la dezastrul economiei românești. Ei sunt instrumentele prin intermediul cărora

s-au înfăptuit privatizările frauduloase și falimentarea unor ramuri întregi de activitate. Prin intermediul lor s-au pus în practică ingineriile financiare, licitațiile trucate, achizițiile din bani publici la prețuri umflate, căpușirea companiilor și instituțiilor de stat, agamanii fiind parte a mecanismului corupției și traficului de influență.

Pe vremea fostului FPS, agamanii fruntași ajunseseră să dețină și câte zece mandate, în același timp, în adunările generale ale acționarilor și consiliile de administrație ale unor întreprinderi de stat.

Conceptele "agaman" și "agamanie" au fost introduse de ziarul "Cuget Liber" în vocabularul publicistic, la începutul anilor ’90, pe vremea când liderii locali ai FSN și apoi ai PDSR au început opera de distrugere a companiilor de navigație Navrom, Petromin și Romline, a unităților din turism și comerț, din industria și agricultura județului. Într-o formă atenuată, fenomenul agamaniei este prezent și în zilele noastre.

În baza acordurilor încheiate cu Uniunea Europeană, FMI și Banca Mondială, care au solicitat măsuri de limitare a numărului de reprezentanți ai statului în AGA și CA, Guvernul României este nevoit să pună capăt fenomenului agamaniei. Pe data de 20 ianuarie 2015, Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de modificare a OG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la unitățile economice la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau majoritari sau dețin direct sau indirect o participație majoritară.

Potrivit proiectului de act normativ, se reduce la maximum două persoane numărul reprezentanților statului sau ai unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale acționarilor și organele de conducere la respectivele unități economice.

Pe viitor, funcționarii publici, personalul contractual și persoanele numite sau alese în funcții de demnitate publică vor putea fi numiți să reprezinte statul sau unitatea administrativ teritorială într-o singură unitate economică, în calitate de membri ai adunărilor generale ale acționarilor, ai consiliilor de administrație, con-siliilor de supraveghere sau consiliilor de conducere, cu respectarea prevederilor legale pri-vind incompatibilitățile și conflictul de interese.

Cei ce dețin astfel de funcții la mai mult de o entitate economică au obligația de a opta, în termen de 30 de zile de la data intervenirii cumulului, pentru o singură calitate, demi-sionând din toate celelalte.

În situația în care persoanele în cauză nu își exercită dreptul de opțiune în termenul de 30 de zile, își pierd, de drept, calitatea de repre-zentat al statului sau al unității administrativ-teritoriale din toate organele de conducere ale entităților la care sunt numite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1651 secunde