De la 1 februarie 2010

Agenții administrației portuare vor împărți amenzi pentru munca la negru

757
Agenții administrației portuare vor împărți amenzi pentru munca la negru - f6748c55254285e9dc1e49d2761a2d1d.jpg
Numirea lui Andrei Aurelian Popa în funcția de director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța a fost o decizie "surpriză". Acum, toată lumea așteaptă, cu interes, să vadă următoarele "surprize": schimbările ce vor interveni în activitatea companiei.

Prima dintre ele a și apărut. Un comunicat transmis ieri tuturor agenților economici portuari demonstrează că administrația își întărește funcția de control. Firmele din porturile Con-stanța, Mangalia și Midia sunt informate că, în cadrul CNAPMC, a fost înființat biroul de control al operatorilor economici, organism care are în atribuțiuni punerea în aplicare a prevederilor legale.
Activitatea de control efectiv va demara la începutul lunii februarie și va fi executată de agenți constatatori, dotați cu legitimații speciale eliberate de CNAPMC.
Ce vor verifica agenții administrației portuare? Ambroziu Duma, directorul direcției exploatare, siguranță și securitate portuară, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că obiectivele controlului sunt cele prevăzute de lege. În primul rând, vor fi verificate licențele, dacă mai sunt valabile sau au expirat, și dacă activitățile efectuate sunt cele pentru care agenții economici au fost licențiați. Vor fi controlate carnetele lucrătorilor portuari, pentru a se constata dacă există munca la negru. Modificările neautorizate sau deteriorările aduse domeniului public portuar ori instalațiilor portuare reprezintă un alt obiectiv al controlului. Se va urmări dacă vehiculele staționează în locuri neautorizate ori dacă în port circulă persoane fără drept de acces.
Federația Națională a Sindicatelor Portuare a salutat această decizie. "Este o măsură salutară, în conformitate cu legea - a declarat Petre Costel, președintele organizației. Noi ne oferim să participăm la aceste con-troale, pentru a se pune, odată pentru totdeauna, capăt fenomenului muncii la negru în porturile maritime."
În ultimul deceniu, sindicatele portuare au organizat mai multe acțiuni de pichetare a porților de acces în portul Constanța și au demonstrat cu zeci de cazuri că fenomenul este real și de mare amploare. Din păcate, ele nu au primit sprijinul autorităților, în special al Inspecției Muncii.
Verificarea statutului lucrătorilor portuari - dacă muncesc legal sau nu - vine în sprijinul operatorilor portuari corecți, care s-au plâns în nenumărate rânduri de concurența celor ce folosesc munca la negru și de ineficiența Inspecției Muncii.
Potrivit Legii nr. 108/2010, agenții constatatori ai CNAPMC vor întocmi procese verbale de contravenție și vor da amenzi de până la 10.000 de lei. În cazul folosirii muncitorilor portuari neînregistrați la CNAPMC și fără carnet de lucru, amenda este între 5.000 și 10.000 de lei. Sancțiunile vor fi aplicate atât agenților economici, cât și persoanelor fizice, atenționează Ambroziu Duma.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7932 secunde