Agenții economici se specializează în… enigmistică fiscală

257
Agenții economici se specializează în… enigmistică fiscală - birocratie-1363624309.jpg
Agenții economici se plâng că, odată introducerea plății TVA la încasarea facturii, birocrația a crescut. Nu numai firmele care beneficiază de această facilitate, dar și restul firmelor sunt obligate să completeze declarații fiscale în plus.

Nenorocirea e că noile declarații sunt complicate, greu de înțeles chiar și pentru reprezentații Ministerului Finanțelor Publice, care trebuie să acorde consultanță de specialitate contribuabililor, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", contabilul șef al unei socie-tăți comerciale, din Constanța.

"Dacă cerem lămuriri, ne trimit la lege - a dezvăluit economistul. Este clar că nici ei nu mai înțeleg nimic. Probabil că nici cei ce au conceput aceste declarații nu mai știu ce au scris. Se pune întrebarea: dacă nimeni nu înțelege nimic, la ce folosesc aceste declarații?"

Problema ridicată este cât se poate de serioasă. Se constată că, în loc să se diminueze, birocrația fiscală e tot mai stufoasă. Decla-rațiile pe care trebuie să le în-tocmească agenții economici se înmulțesc, se complică și ridică tot mai multe probleme de înțele-gere la completare.

În loc să fie simple ca bună ziua, declarațiile respective necesită vaste cunoștințe de… enigmistică fiscală.

După cum am arătat și cu alt prilej, una dintre prejudecățile ce stau la baza sistemului fiscal românesc (dar nu numai a lui) este că activitatea de contabilitate din cadrul societăților comerciale se organizează în interesul statului. Este total greșit.

Contabilitatea trebuie să servească, în primul rând, agentului economic. Ea este instrumentul care îl ajută în buna gestionare a afacerii, în atingerea scopului: vânzarea produselor sau serviciilor pe piață și obținerea unui profit cât mai mare.

Satisfacerea intereselor statului este subsidiară. Taxele și impozitele nu pot fi achitate, dacă agentul economic nu își îndeplinește scopul.

Statul a deturnat contabilitatea firmelor de la rolul său fundamental, aservindu-și-o. A obligat-o să se complice, să se birocratizeze, să devină un scrib care ține evidența zecilor de taxe, impozite, contribuții și tarife percepute de stat.

Sistemul contabil actual este extrem de greoi și foarte costisitor. La nivel național, sute de mii de contabili și economiști sunt mobilizați pentru a plimba datele financiar-contabile prin circa 400 de conturi, pentru a produce, lună de lună, mii de tone de evidențe, ra-poarte, note de justificare, decla-rații, borderouri, balanțe. E o producție care nu hrănește pe nimeni, și nu ține de cald nimănui. E o risipă imensă de resurse materiale și umane, pe care în ultimă instan-ță o suportă consumatorul final.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 01 Februarie 2013
Stire din Economie : Fiscul va fi restructurat din temelii
Pagina a fost generata in 0.3618 secunde