Agricultorii din Uniunea Europeană vor beneficia de noi ajutoare financiare

176
Agricultorii din Uniunea Europeană vor beneficia de noi ajutoare financiare - fondagricultoriidinuniuneaeurope-1653589175.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a propus o măsură excepțională finanțată din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală. Ea permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică fermierilor și întreprinderilor agroalimentare afectate de creșteri semnificative ale costurilor de producție.

Astfel de creșteri ale prețurilor, în special la energie, îngrășăminte și hrană pentru animale, perturbă sectorul agricol și comunitățile rurale, generând probleme de lichiditate și de flux de lichidități pentru fermierii și micile întreprinderi rurale care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole. Sprijinul financiar va atenua perturbările pieței și va contribui la securitatea alimentară mondială.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat: „Fermierii, sprijiniți în cadrul politicii agricole comune, continuă să își demonstreze în mod susținut valoarea, producând alimente în condiții dificile. După pandemia de Covid-19, ei sunt în prezent puternic afectați de consecințele invadării Ucrainei de către Rusia. Pentru unii, problema majoră este supraviețuirea lor economică. Prin această măsură le acordăm sprijinul de care au nevoie astfel încât să poată continua să producă alimentele, să își îngrijească terenurile și familiile.”

După adoptarea de către Parlamentul European, măsura le va permite statelor membre să decidă să utilizeze fonduri de până la 5% din bugetul ce le-a fost alocat prin FEADR, pentru perioada 2021 – 2022, pentru a sprijini în mod direct fermierii și IMM-urile care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole.

Măsura beneficiază de un buget potențial de 1,4 miliarde de euro pentru întreaga UE. Statele membre trebuie să direcționeze acest sprijin către beneficiarii care sunt cei mai afectați de criza actuală și care sunt implicați în economia circulară, în gestionarea nutrienților, în utilizarea eficientă a resurselor sau în metode de producție ecologice și nepericlitante pentru climă. Fermierii și IMM-urile selectate ar putea primi până la 15.000 de euro și, respectiv, 100.000 de euro. Plățile trebuie efectuate până la 15 octombrie 2023. Pentru a face uz de această posibilitate excepțională, statele membre vor avea obligația să transmită o modificare a programului (programelor) lor de dezvoltare rurală, prin care se introduce această nouă măsură.

Această propunere urmează pachetul de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru fermierii din UE, adoptat pe 23 martie 2022, în cadrul Comunicării privind „Garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4837 secunde