Comisia Europeană atenționează Apple cu privire la practicile sale de piață

308
Comisia Europeană atenționează Apple cu privire la practicile sale de piață - comisiaeuropeanaatentioneazaappl-1651776191.jpg
Comisia Europeană a informat Apple cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia compania a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele portofelelor mobile utilizabile pe dispozitivele iOS.

Comisia contestă decizia Apple de a împiedica dezvoltatorii de portofele mobile să acceseze hardware-ul și software-ul necesare („NFC input” – funcția de comunicare în câmp apropiat) ale dispozitivelor sale, avantajând astfel propria soluție, Apple Pay.

Opinia preliminară a Comisiei este că poziția dominantă a companiei Apple pe piața portofelelor mobile în sistemul său de operare iOS restricționează concurența prin faptul că accesul la tehnologia NFC îi este rezervat Apple Pay. Acest lucru are un efect de excludere a concurenților și conduce la mai puțină inovare și la mai puține opțiuni pentru consumatori în ceea ce privește portofelele mobile utilizabile pe iPhone. Dacă opinia preliminară se confirmă, un astfel de comportament ar încălca articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), care interzice abuzul de poziție dominantă pe piață.

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Plățile mobile joacă un rol din ce în ce mai important în economia noastră digitală. Pentru integrarea piețelor europene ale serviciilor de plată, este important să le oferim consumatorilor avantajele unui mediu de servicii de plată competitiv și inovator. Avem indicii că Apple a restricționat accesul unor terți la tehnologii-cheie necesare pentru dezvoltarea de soluții concurente pentru portofele mobile care să poată fi utilizate pe dispozitivele Apple. În comunicarea noastră privind obiecțiunile am constatat, cu titlu preliminar, că este posibil ca Apple să fi restrâns concurența, în beneficiul propriei soluții, Apple Pay. Dacă acest fapt se confirmă, un astfel de comportament ar fi ilegal conform normelor noastre în materie de concurență.”

Apple este cea mai mare companie de tehnologie a informației după venituri (în valoare totală de 365,8 miliarde de dolari în 2021) și, din ianuarie 2021, este cea mai valoroasă companie din lume, al patrulea furnizor de computere personale după vânzări de unități și al doilea producător de telefoane mobile. Este una dintre cele cinci mari companii americane de tehnologie a informației, alături de Alphabet, Amazon, Meta și Microsoft.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5928 secunde