Agricultura viitorului și dezvoltare rurală în România

124
Agricultura viitorului și dezvoltare rurală în România - agriculturaviitorului-1433314950.jpg

Articole recomandate

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Banca Mondială organizează astăzi, la București, o conferință la nivel înalt pentru a prezenta viziunea pe termen mediu și lung în sectorul rural din România. 

România este printre cele mai bine dotate țări europene în ceea ce privește terenurile, apa și resursa umană, susține ministerul.

În cadrul conferinței, se va discuta despre provocările actuale ale agriculturii și dezvoltării rurale din România, pentru ca potențialul țării să poată fi exploatat din plin în contextul tendințelor europene și globale.

Ministrul agriculturii și experții ministerului vor prezenta prioritățile de investiții și de reformă pe termen mediu și lung, iar doi foști comisari europeni pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, și Franz Fischler, sunt principalii vorbitori. Conferința va discuta sustenabilitatea economică, socială și climatică a agriculturii și dezvoltării rurale românești, și de asemenea despre sistemele de cunoaștere (knowledge) și informatice care să promoveze sectorul agricol al României în avangardă.

"Aderarea la Uniunea Europeană a adus numeroase beneficii agriculturii și zonelor rurale din România. În ultima perioadă, s-au remarcat progrese importante în ceea ce privește producția agricolă și o transformare istorică a balanței comerciale într-una pozitivă. Progresele sectoriale au fost sprijinite în mod semnificativ de oportunitățile de finanțare crescute. Investițiile private tot mai mari în sectorul agro-alimentar au multiplicat efectele finanțării publice, atât națională, cât și europeană. Administrația agricolă a gestionat peste 14 miliarde de euro în perioada 2007-2013 și va gestiona alte 21,5 miliarde de euro în perioada 2014-2020" - a spus Daniel Constantin, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Banca Mondială, prin directa asistență către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a oferit planul pentru reformele necesare, astfel încât România să capteze deplin beneficiile financiare, economice și comerciale ale aderării la Uniunea Europeană. Adoptarea viziunii și strategiei sectoriale reprezintă un pas major în direcția stabilirii unui cadru coerent, cuprinzător și stabil de politici publice. Implementarea viziunii va necesita un efort consistent și susținut pe termen mediu și lung, începând cu o reformă instituțională atotcuprinzătoare, care să includă modernizarea și digitizarea sistemelor și procedurilor, precum și consolidarea capacității umane, pentru a putea face față nevoilor curente și viitoare și pentru a gestiona eficient riscurile la care se expun fermierii. Aceste subiecte vor fi discutate de către experții Băncii Mondiale ca rezultat al Asistenței Rambursabile Programatice pentru MADR derulate între 20012 și 2014 pentru consolidarea managementului strategic și operațional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 29 Aprilie 2015
Stire din Politică-Administrație : Guvern: Ajutoare pentru agricultori
Pagina a fost generata in 0.5274 secunde