Ai încurcături cu reconstituirea proprietății ori cu dosarul de pensionare? Cum te ajută Arhivele Statului

741
2
Ai încurcături cu reconstituirea proprietății ori cu dosarul de pensionare? Cum te ajută Arhivele Statului - arhiva-1351709470.jpg
"De-a lungul anilor, numeroși agenți economici și cetățeni au apelat la Arhivele Naționale - Direcția Județeană Constanța, pentru clarificarea problemelor litigioase privind proprietățile, unele dintre ele fiind pe rolul instanțelor de judecată. Mulți cetățeni ni se adresează în legătură cu dosarul de pensionare, atunci când socie-tățile la care au lucrat nu mai există" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", dr. Virgil Coman, istoric și arhivist, directorul instituției.

De la marea naționalizare la marea retrocedare

Retrocedarea proprietăților confiscate de statul comunist, aplicarea Legii Fondului Funciar, despăgubirea românilor ale căror bunuri au fost preluate de statul bulgar în urma Tratatului de la Craiova, din 7 septembrie 1940, nu ar fi fost posibile fără sprijinul Arhivelor Naționale. Procesul privatizării, trecerea de la economia centralizată la cea de piață și investițiile de tot felul s-ar fi blocat în justiție, fără serviciile acestei instituții.

"Arhivele Naționale reprezintă memoria colectivității. Ea cuprinde documentele relevante din punct de vedere istoric, dar și cele privind evoluția proprietăților. Odată cu actul naționalizării, statul comunist a preluat întregul fond arhivistic referitor la proprietăți. După 1989, pe baza lui s-au putut reconstitui proprietățile private" - relatează Virgil Coman.

Anul viitor, se împlinesc 65 de ani de la marea naționalizare. Prin actul de la 11 iunie 1948, comuniștii au dat o lovitură mortală proprietății private, capitalului și economiei de piață. Ei au confiscat, printr-o simplă trăsătură de condei "toate bogățiile subsolului care nu se găseau în proprietatea statului", precum și "întreprinderile individuale, socie-tățile de orice fel și asociațiunile particulare". Sute de unități eco-nomice de toate mărimile, în frunte cu Societatea Anonimă Română de Telefoane, Societatea Română de Radio-Difuziune și Societatea Națională de Credit Industrial au trecut din mâinile "exploatatorilor" în cele ale dictaturii proletare.

Listele naționalizării cuprindeau, printre altele, întregul sector maritim și naval, extrem de bogat pentru acele timpuri, respectiv:

- 10 șantiere navale;

- 4 societăți de navigație;

- 352 de nave fluviale și maritime (inclusiv cele sub pavilionul româ-nesc, scufundate în apele teritoriale românești sau străine).

Naționalizarea economiei a fost urmată, după doi ani, de naționali-zarea locativă. La 19 aprilie 1950, comuniștii i-au deposedat, fără despăgubire, de imobile și de terenul de sub ele, pe "foștii industriași, foștii moșieri, foștii bancheri, foștii mari comercianți și celelalte elemente ale marii burghezii".

Au fost confiscate mii de clădiri: locuințe, hoteluri, imobile în con-strucție, imobile avariate ori distruse de război sau cutremur. Motivul invocat: "Pentru asigurarea unei bune gospodăriri a fondului de locuințe supuse degradării din cauza sabo-tajului marii burghezii și a exploatatorilor care dețin un mare număr de imobile". Lista celor deposedați cuprinde peste 9.000 de nume de proprietari, care aveau unul și mai multe imobile.

Fără ajutorul Arhivelor Naționale multe dintre aceste proprietăți n-ar mai fi ajuns la proprietarii de drept. "În ultimii 20 de ani, am emis nume-roase documente privind reconstituirea drepturilor de proprietate" - spune Virgil Coman.

Arhivele agenților economici

Arhivele Naționale au un rol mult mai larg. Instituția sprijină creatorii și deținătorii de documente, fie că sunt agenți economici sau structuri ale statului, să își îndeplinească obligațiile prevăzute de Legea 16/1996, referitoare la organizarea, păstrarea, predarea și scoaterea din evidență a documentelor din propriile arhive. Mai mult, ea asigură instruirea gratuită a persoanelor desemnate să gestioneze aceste arhive.

"Companiile mari și mijlocii, băncile, sistemul cooperatist, instituțiile din învățământ, administrația locală, justiție ori finanțele publice sunt preocupate de buna arhivare a documentelor și ne solicită sprijinul. Arhivele Naționale le acordă avizul pentru spațiul arhivistic, le furnizea-ză nomenclatoarele de arhivare și avizează topirea documentelor al căror termen de păstrare a expirat" - explică șeful arhivelor constănțene.

Conform Legii 16/1996, persoanele juridice creatoare și deținătoare de documente au obligația să depună spre păstrare permanentă la Arhivele Naționale și la direcțiile județene ale acesteia: documentele fotografice, precum și peliculele cinematografice, după 20 de ani de la crearea lor; documentele scrise, cu excepția actelor de stare civilă și a documentelor tehnice, după 30 de ani de la crearea lor; documentele tehnice, după 50 de ani de la crearea lor; actele de stare civilă, după 100 de ani de la întocmirea lor; matricele sigilare confecționate din metal, având înscrise toate însemnele legale și denumirea completă a unității, după scoaterea lor din uz.

"Mulți cetățeni aflați în prag de pensie ni se adresează cu speranța că, la Arhivele Naționale, vor găsi ștatele de plata salariilor - relatează Virgil Coman. Întreprinderile la care au lucrat nu mai există ori s-au transformat. Trebuie precizat că aceste documente nu se predau la Arhivele Naționale. Ceea ce putem face noi este să-i îndrumăm pe solicitanți spre întreprinderile care au preluat arhivele sau la lichidatori. Trebuie menționat un lucru pe care mulți nu îl știu. În contractele de privatizare, statul a prevăzut o clauză prin care cumpărătorii s-au obligat să preia arhivele unităților scoase la vânzare. În cazul firmelor aflate în faliment, lichidatorii au obligația să preia și să păstreze ștatele de plata salariilor timp de 50 de ani. Deși nu intră în sarcina sa, instituția noastră și-a creat un sistem de evidență al evoluției unităților și a insolvențelor, pentru a veni în spriji-nul publicului interesat de acest tip de documente. Din păcate, unii dintre lichidatori și multe dintre întreprinderile producătoare de documente - este vorba de cele mici și foarte mici - nu ni se adresează pentru a fi luați în evidență și a putea oferi informații privind fondul lor arhivistic."

Comentează știrea

janet labes
1 noiembrie 2012
retrocedarea terenurilor

Stie cineva care sa ma indrume ;familia mea nu a putut lua de la OSMANCEA pamintul bunicilor nici acum 2012 umblam peste tot si raspunsul este ca au dat foc la arhiva satului cu intentia sa nu sa m-ai gaseasca propietari terenurilor nedobindite,multumesc

Arhivist
3 noiembrie 2012
Retrocedare

Mergeti la Arhivele Statului din Constanta. Potsa va indrume si catre Arhivele Statului Bucuresti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4075 secunde