ANAF introduce CNP-ul fiscal pentru cumpărături. Cum vor evita unii români să fie verificați de Fisc

9064
3
ANAF introduce CNP-ul fiscal pentru cumpărături. Cum vor evita unii români să fie verificați de Fisc - fond-cnp-fiscal-1721665860.jpeg

Articole de la același autor

În acest moment, introducerea facturilor B2C în e-Factura, adică cele ale persoanelor fizice, se poate face în baza codului numeric personal (CNP), dar Ministerul Finanțelor vrea să ofere fiecărui român un alt tip de CNP, un cod de identificare fiscală, cu care să poată face cumpărături online. În baza acelui CNP fiscal, Ministerul Finanțelor va afla tot ce a cumpărat online un român.


În disperarea de a aduce mai mulți bani la buget, mințile luminate din economie se gândesc cum să pună tot mai multe taxe și să controleze finanțele românilor. Așa a apărut CNP-ul pentru cumpărăturile online. Încă nu se aplică, dar, probabil în viitorul apropiat va deveni obligativitate. Din câte se pare, este nevoie de o dictatură fiscală, pentru că, statul a pierdut bătălia cu economia gri, subterană. “Se poate spune ‘dictatură’ atâta timp cât statul vrea să știe tot ce cumperi, cu cât cumperi. Nu cred că se va și aplica, pentru că românul este inventiv și știe să se sustragă legilor fiscale. Prin digitalizarea sistemului fiscal, ar fi mai ușor pentru organismele de control să verifice orice identitate care achiziționează bunuri în online”, a explicat pentru Cuget Liber, Matei Porumbac, economist.


Cum se vor ascunde românii de Fisc


Sigur că ANAF nu verifică micile și ocazionalele cumpărături, vor fi cu ochii pe achizițiile de mii de euro, adică cu valoare mare, iar dacă nu ai complet formularul 216 prin care spui că ai proprietăți valoroase ești pasibil de plata impozitului de 70% pe veniturile nedeclarate. Pentru a nu fi văzuți de Fisc, cel mai probabil românii se vor îndrepta spre cumpărături din afara țării, unde nu este nevoie de acel cod de identificare fiscală (CNP fiscal), lucru care va lovi economic magazinele online din România.


“Spunea în glumă un expert fiscal la o conferință de specialitate că poate va folosi un CNP al altei persoane când va cumpăra bunuri scumpe din țară. Acel român se va trezi cu ANAF pe cap și îi va lua 70% din ce nu are. Va veni Fiscul și va zice: ’Tu ai avut veniturile astea, de unde ai avut bani să-ți iei un televizor de 2.000 – 3.000 euro?’. E greu de crezut că se va ajunge așa departe, dar dacă se va trezi cineva într-o astfel de situație, va pierde ceva timp cu inspectorii Fiscului încercând să le explice faptul că el nu a cumpărat nimic”, a mai spus economistul.


Controale după 3-4 ani


ANAF nu va începe verificările imediat, adică în următorul an după ce au fost achiziționate produsele. Inspecțiile se fac de obicei după ce se adună mai multe date, adică după 3-4 ani. Pentru acele valori se vor plăti inclusiv dobânzi și penalități. Asta s-ar întâmpla în teorie, pe legislația aflată astăzi în vigoare. Ce încearcă Ministerul Finanțelor să implementeze este destul de greu de crezut că va rămâne în forma actuală, spun specialiștii în fiscalitate. Probabil că acel CNP fiscal va fi opțional, urmând a fi folosit de români pentru a obține un credit fiscal. Astfel, de la 1 ianuarie 2025 sunt șanse mari ca e-Factura B2C să rămână opțională, fiind greu să obligi românii să-și facă cumpărăturile folosind acel cod de identificare fiscală.


Comentează știrea

Dodu
24 iulie

Țin cu dinți de posturi,în loc sa digitalizare și sa reducă posturile la bugetari ei adaugă biruri,trebui e luați cu paru ,scoși din birouri și omorâți cu pietre

Alex
25 iulie

Oare o sa fie nevoie de CNP fiscal pentru a merge la ,,curve.....????

Fratila Gheorghe
25 iulie

Mai trec 30 de ani si nu se va schimba nimic ,in toate structurile staului,se gandesc numai la ei ,romani lasi si tradatori,ungurii si alte state mici sunt inaintea noastra cu multi ani, pacat pt.ca avem o tara frumoasa.

Pagina a fost generata in 0.3685 secunde