Animalele patriei vor călători cu confort sporit

312
# Șoferii și însoțitorii trebuie să învețe cum să se comporte cu șeptelul

Transportatorii de animale vor plăti amenzi grele dacă nu se conformează normelor sanitare veterinare. Guvernul a stabilit sancțiunile pentru abaterile de la regulile privind protecția animalelor pe timpul transportului.
Potrivit hotărârii de guvern, persoanele fizice pot fi amendate cu sume între 2.500 lei și 5.000 lei, iar cele juridice cu 10.000 - 20.000 lei pentru: nedeținerea autorizației de transportator sau a celei pentru mijlocul de transport animale vii precum și a certificatului de înregistrare; nedeținerea certificatului de competență profesională pentru șoferii și/sau însoțitorii care transportă ecvidee domestice (cai, măgari, etc) sau animale domestice din specia bovină, caprină, ovină, sau porcină sau păsări de curte; reamenajarea sau modificarea mijlocului de transport într-un mod care afectează bunăstarea animalelor; nerespectarea practicilor de transport privind încărcarea, descărcarea, manipularea și separarea animalelor; nerespectarea intervalelor de hrănire și adăpare, a duratei călătoriei și
a perioadei de repaus; nerespectarea prevederilor legale referitoare la navele utilizate pentru transportul animalelor vii, indiferent de tipul acestora.
Amenzile aplicate persoanelor juridice variază între 5.000 lei și 10.000 lei, pentru următoarele fapte; nerespectarea prevederilor aplicabile mijloacelor de transport animale vii, în funcție de tipul călătoriei, precum și a normelor privind transportul animalelor vii în containere; nerespectarea prevederilor suplimentare aplica-bile mijloacelor de transport și animalelor, în cazul călătoriilor de lungă durată, precum și a prevederilor privind ventilația și monitorizarea temperaturii; nerespectarea modului de repartizare a spațiului pentru fiecare specie de animale; funcționarea punctelor de control fără respectarea condițiilor privind protecția și bunăstarea animalelorSunt sancționate cu amenzi de 15.000 lei până la 25.000 lei următoarele fapte: transportul fără acordul medicului veterinar al animalelor rănite, bolnave sau care prezintă slăbiciuni fiziologice; funcționarea punctelor de control fără deținerea documentației sanitar - veterinare.
În cazul repetării contravenției în decurs de 6 luni de la aplicarea amenzii contravenționale, se aplică o nouă amendă și, totodată, se anulează autorizația transportatorului, a punctului de control sau certificatul de competență profesională.
Actul normativ obligă transportatorii de animale vii să facă investiții în mijloace moderne și în pregătirea forței de muncă, dacă nu vor să fie rupți cu amenzi și să-și piardă autorizațiile de funcționare. Costurile acestui tip de transport vor crește și se vor reflecta în prețul produselor autohtone. Zootehnia românească, necompetitivă în prezent, va fi și mai puțin competitivă pe piața internă și pe cea externă. Importul de produse animale va crește, iar balanța puternic dezechilibrată a comerțului exterior se va înclina și mai mult. Dar vina nu este a normelor europene de bun simț, ci a economiei naționale înapoiate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7122 secunde