Antifrauda Fiscală a umplut visteria statului
Articole de la același autor
În urmă cu câteva zile, ducându-mă să cumpăr câteva mărunțișuri la o băcănie de cartier, am intrat în vorbă cu patronul stabilimentului. De la evoluția afacerii, a prețurilor și a economiei, am ajuns la delicatul subiect al controlului fiscal.
"Luna trecută, mi-au intrat în magazin doi inspectori de la antifraudă. M-au luat direct: "Spune-mi cinstit, ai mărfuri nedeclarate?" M-am uitat la ei să văd dacă sunt puși pe rele și le-am spus: "Dacă mă luați la bani mărunți s-ar putea să găsiți câte ceva." N-au spus nimic. Mi-au cerut actele societății. Le-am adus un dosar în care pusesem și 5.000 de lei. Unul dintre ei s-a apucat să cerceteze documentele și a dat peste teancul de bani. I-a numărat și mi-a spus: "Mai pui încă 5.000 de lei lângă ei și îți plătești amenda pe care ți-o dăm acum!" Nu mi-a venit să cred. Era prima oară când îmi venea cineva în control și refuza șpaga. Mă învățasem cu cei de la Garda Financiară. Ăia își deschiseseră cont la mine. Îmi cereau bani și produse, de la obraz, și îmi dădeau, din când în când, o amendă, de formă, să nu se spună că n-au fost în control."
I-am spus patronului: "Ai scăpat ieftin. Puteai să te trezești cu un dosar penal pentru tentativă de dare de mită." "Chiar așa?" - s-a mirat omul. Fusese "dresat" să dea șpagă încât nu putea concepe că aceasta reprezintă o infracțiune.
Nu este primul semnal primit din rândul agenților economici, despre comportamentul integru al inspectorilor antifraudă fiscală. Comentând întâmplarea cu un amic, directorul unei firme prestatoare de servicii, acesta mi-a spus: "Eu sunt sceptic. E sita nouă. Acum, inspectorii ăștia nu se cunosc între ei; se tem unul de altul și le e frică să ia mită. Să-i vedem și după jumătate de an."
Eu sper ca amicul să se înșele și tânăra instituție antifraudă fiscală să fie altceva decât Garda Financiară.
Ieri, Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că veniturile intrate la bugetele statului au crescut cu 8,5%, în aprilie 2014, față de aceeași lună din 2013. În total au fost colectate 17.021,03 milioane lei, cu o depășire de 1.332,18 milioane lei.
Rezultatul, susține conducerea ANAF, se datorează într-o oarecare măsură Direcției Generale Antifraudă Fiscală. În cele patru luni de când a devenit operațională, "se constată o îmbunătățire a colectării impozitelor, care reflectă diminuarea evaziunii fiscale."
La sporul înregistrat de veniturile bugetare din acest an au contribuit, într-o mai mare măsură, creșterea economică de 3,5%, din 2013, și cea din primele patru luni ale lui 2014, creșterea consumului și, în mare măsură, creș-terea fiscalității, în special a accizelor.
Pe structură, încasările bugetare au evoluat după cum urmează:
a) bugetul de stat - încasări totale
de 12.246,62 milioane lei, în creștere
cu 12,45%, din care:
- impozit pe profit - 2.497,22 milioane lei, în creștere cu 19,6%;
- impozit pe venit - 1.801,34 milioane lei, în creștere cu 2,1%;
- TVA - 4.372,33 milioane lei,
în creștere 12,58%;
- accize - 2.469,67 milioane lei,
în creștere cu 17,6%;
b) bugetul Fondului asigurărilor de sănătate - 1.397,74 milioane lei,
în creștere cu 16,94%;
c) bugetul asigurărilor sociale de stat - 3.253,74 milioane lei, în scădere cu 6,53%. ANAF precizează că acest rezultat a fost influențat negativ de creșterea volumului vărsămintelor la pilonul II de pensii cu 8,45% față de luna aprilie 2013, ca urmare a creșterii cotei de contribuție de la 4%, în anul 2013, la 4,5%, în 2014;
d) bugetul asigurărilor pentru șomaj - 122,92 milioane lei, în creștere cu 0,78%.
Comentează știrea
1. Amenzile sunt 20-40-80 2. Buticar cu spaga de 5mii lei? Da ce vanzari avea el de isi permitea sa dea atata spaga? Ce evaziune facea de arunca cu bani ii halul asta? 3. DA, sunt pusi pe fapte, poti tu sa fi cel mai corect, ei trb sa dea amenzi, degeaba esti corect cu statul ca ei tot de fu....t 4. Nu dai bon? 8mii lei pe loc 5 Dai bon? --- un 2mii lei tot iti iei pt ca gases ei ceva, cauta cauta, nu se lasa, sunt niste JIGODIIIII PENALE.... ASTIA AR MERITA ARSI DE VII
Oare cei ce vin in control nu stiu decat sa dea amenzi? Daca ar fi asa, sa dam si noi amenzi la toti cei care gresesc, la politicieni, la coruptii statului, la profesori, la popi, politisti,adica la toata coruptia si minciuna din sistem. Dar nu. Numai la aia care se lupta sa faca un ban cinstit. Doar nu s-au dus la holelul bombonicii lui dragnea sau in parlamentul mincinosilor sa dea amenzi sau sa recupereze restantele neplatite. Nuuuuuu, la alde astia nuuuuuu. Doar la amarastenii de buticari. Milionarii sunt de neatins. Aia dau spagi mult prea mari ca sa poata rezista cineva tentatiei. Fiecare are un pret din pacate si asta e realitatea din Romania. Pana cand un presedinte se va opri sa faca campanie unui partid politic, sau pana cand un premier sa nu faca campanie pe afisele europarlamentarilor partidului sau noi nu o sa ne facem bine. Pe vremea cand iliescu era presedinte, PD-ul pe buna dreptate protesta impotriva manipularii, acum este invers. Ce se mai alege de tara asta? Lumea e scarbita si nu o sa mai iasa la vot iar pe un numar mic de votanti UDMR-ul o sa fie de 12 % , si sa te tii atunci autonomie. Romania va fi o a doua Ukraina, dar cu deosebirea ca tradatorii sunt romanii care ne conduc, pe cand in Ukraina sunt rusi.