Anveloparea cu polistiren a clădirilor are tot mai mulți adversari printre specialiști

4884
13
Anveloparea cu polistiren a clădirilor are tot mai mulți adversari printre specialiști - alpinistiizolatieexterioarablocu-1362411628.jpg

Articole de la același autor

Pe timp de criză economică, lucrările de anvelopare termică a clădirilor au reprezentat colacul de salvare al firmelor de construcții. Tiberiu Andrioaiei, vicepreședintele Patronatului Societăților de Construcții, declara, pentru cotidianul "Cuget Liber", că astfel de lucrări au asigurat până la 30.000 de locuri de muncă pe an, pentru constructori. 


În anii 2009 - 2012, pe fondul scumpirii energiei termice, dar și al creșterii sărăciei, România a fost cuprinsă de o adevărată frenezie a anvelopării, încurajată de stat prin acte normative care au impulsionat lucrările de acest gen. Este vorba de OUG 18/2009 privind creșterea performanțelor energetice a blocurilor de locuințe și OUG 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală.

Cei mai mulți proprietari de imobile au preferat să se descurce fără ajutorul statului și al băncilor, fără autorizații de construire. Bazându-se pe propriile resurse, au angajat constructori la negru sau la gri, au făcut lucrările mai ieftin și au obținut plusul de căldură după care tânjeau.

În condiții de recesiune, cons-tructorii au apelat la o soluție… de criză: anveloparea cu polistiren.

De ce a fost preferat acest material la blocurile de locuințe din România? Doar pentru că era mai ieftin? Ce argumente științifice au determinat alegerea lui și ce foruri de specialitate au recomandat metoda?

La momentul lansării pe piață a acestei tehnologii, prea puțini erau cei ce își puneau asemenea întrebări, dar în niciun caz autoritățile statului.

Abia când fenomenul a luat am-ploare, ajungându-se la "o isterizare a populației printr-o polistire-nizare prost înțeleasă", după cum avea să se pronunțe arhitectul Alexandru Bălan, președintele Ordinului Arhitecților din România - Filiala Teritorială Dobrogea, tehnologia a fost pusă sub lupa specialiștilor.

Bălan are o poziție extrem de critică față de metoda anvelopării cu polistiren: "Este ca și cum ai introduce blocurile în saci de plastic. Nu se mai permite schimbul de vapori de apă din materiale. Polistirenul și termopanul contribuie la creșterea umidității din locuințe, a igrasiei și disconfortului. BCA nu are nevoie de o asemenea termoizolație."

Referindu-se la dezavantajele utilizării polistirenului, Anca Elisabeta Bosînceanu - directorul de marketing al companiei Celco afirmă: "Este produs din petrol, deci nu poate fi vorba despre dezvoltare durabilă. Este folosit haotic în România și acceptat ca unică soluție pentru izolare, atât pentru renovări, cât și pentru clădirile noi. Nu se cunoaște comportamentul în timp al termoizolației cu polistiren. Aspectul clădirilor are mult de suferit. Clădirea este etanșeizată, nepermi-țând circulația vaporilor, producându-se astfel infiltrații de apă și igrasie. Diblurile folosite creează punți termice, prin care se pierde căldura. Mai trebuie amintit și faptul că polistirenul este un produs combustibil, care întreține arderea, fapt ce contribuie la extin-derea incendiilor, așa cum s-a constatat în câteva cazuri petre-cute în ultimul timp și mediatizate pe larg de televiziuni. Din nefericire, a devenit o regulă în România să se folosească un material de zidărie împreună cu un sistem de termoizolație din polistiren."

Dezbaterea s-a extins la nivel național și tot mai mulți specialiști condamnă metoda anvelopării cu polistiren. Un articol interesant pe această temă, semnat de Patrick Vrabie, a fost publicat pe Wall-Steet.ro. Sunt citați mai mulți adversarii ai "polistirenizării", ale căror păreri converg cu cele ale specialiștilor constănțeni.

"Polistirenul izolează, dar e ca și cum ai pune un sac de cauciuc pe casă. (…) Utilizarea unei astfel de soluții poate duce la apariția igrasiei din cauza peretelui care nu mai respiră. Imaginați-vă un sac de cauciuc pe casă. Ați mai putea respira? În plus, dacă termosistemul nu e aplicat corespunzător, se pot strecura diferite insecte sau rozătoare care pot distruge toată lucrarea" - afirmă Liviu Stoleru, directorul general al "Cemacon", unul din principalii producători de blocuri ceramice din România.

Pe aceeași baricadă se află Istvan Guttmann - președintele Ordinului Arhitecților din România - Filiala din Transilvania și Andrei Sulyok - directorul general al companiei "Lindab România", filiala unuia din cei mai mari producători de țigle metalice din lume. Ultimul atrage atenția și asupra unui alt pericol major: "Utilizarea necorespunzătoare a polistirenului prin folosirea unuia de calitate îndoielnică sau montată greșit poate conduce, în timp, la boli grave ale sistemului respirator, care pot pune viața oamenilor în pericol."

Pe o poziție diametral opusă se situează producătorii de polistiren, care etichetează toate criticile drept "povești".

Nimeni nu a văzut, cum arată, după zece ani, o clădire anvelo-pată cu polistiren. Dar acesta nu este un argument să nu-i ascultăm pe specialiști.

Eu rămân la părerea că autoritățile statului au obligația să facă lumină în această poveste, în care subiectul principal îl reprezintă nu banii, ci sănătatea și viața românilor. De ce nu s-au pronunțat până acum? 


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
5 martie 2013
s-a ofuscat RADET

ca pierde piata pe care are monopol? La fel zice si de repartitoare... Pina una alata, cu anveloparea faceti economii serioase la caldura (mai ales in Cta) pastrind un regim termic acceptabil in case. Si... diblurile alea, care sunt antene de pierdut energia... sunt din plastic,mai tovarasi! Auzi la ei: nu se stie comportamentul pe vreme lunga... adica sa asteptam 50 de ani sa vedem eficienta si apoi sa le punem? Pina atunci platim caldura ca prostii, de pomana? Uitati ca asta e metoda verificata in UE si aplicata prin lege, acolo. Sau vopi vreti experietne proprii? Si Rodica Stanoiu afirma ca justitia noastra are experiente proprii si ca nutrebuie sa ne luam dupa altii.... ce mai articol....

IOn
5 martie 2013
???

De cand si pana cand arhitectii (designerii) isi dau cu parerea de Constructii (alta stiinta) care studiaza de fapt Betonul, lemnul , polistirenul etc? Cred ca arhitectii erau betzi moti de au vazut ei insecte intre izolatie si bloc

Mine
5 martie 2013
Polistiren

Domnule inginer ! Cum adica " parca ai pune blocul intr-un sac din plastic " ? Pai polistirenul creaza etanseitate ? Este poros si nu creaza etanseitate, trece aerul prin el. Faceti incercari in laborator si apoi sa emiteti verdicte .

petrica
5 martie 2013
ce!

ce verdicte sa emita nu este clar NU SE MAI VINDE B C A-ul

MIHAI
5 martie 2013
ANVELOPARE

Veniti domnilor specialisti sa vedeti o lucrare facuta in anul1980.Prosti cu diploma obtinuta pe branza.

x
5 martie 2013
xx

Pai Celco se oftica pentru ca nu are vanzari la BCA !!!

boșo
5 martie 2013
Arhitect

Arhitecții lu' pește. Din cauza lor arată orașele României ca niște catacombe. Vai de mama lor. Ca peste tot în Romania și ăștia și-au luat diplomele cu șpagă și relații și acum se dau mari. În urmă cu 8 ani când nu aveam casa izolată cu polistiren și geamuri termopan plăteam gazul iarna cca 350 lei pe lună. Acum după ce am izolat casa plătesc cel mult 180 lei/lună pe timp de iarnă pentru încălzire, apă caldă și aragaz. Egrasie nu am iar umiditatea în casă nu depășește 60 de unități. Umiditatea din bucătărie poate fi eliminată cu ajutorul hotei și a lavabilului special pentru așa ceva. După mintea lor sunt buni pereții din beton care "respiră" și elimină umiditatea din casă. Dar odată cu umiditatea nu cumva elimină și căldura ? Atunci cine plătește căldura pierdută, papagalii ăștia de arhitecți ??!!

Victor
5 martie 2013
Jumatate de adevar

Am citit articolul de mai sus si trebuie sa fiu de acord cu afirmatiile expertilor. Dar dirijaza atentia publica spre noul produs al firmei CELCO. Si in tarile puternic dezvoltate sa trecut prin faza case etansate perfect pentru a preveni pierderile de caldura, dar in timp sa observat ca acest lucru ducea la deteriorarea calitatii aerului in locuinte. In general sa pastrat metoda anvelopari si etanseizari pe care am adoptat-o si noi. Dar ei au completat sistemul cu dispozitive de ventilatie mecanica, asa numitele recuperatoare de caldura (HRV) sau recuperatoare de energie (ERV). Si in Romania sunt disponibile aceste aparate, fiind oferite de o gama larga de firme.

baciu
5 martie 2013
Mafia producatorilor se oftica

Pai tocmai aici e problema, o buna anvelopare a casei reduce cheltuielile si implicit veniturile marilor rechini (li se spune jucatori) de pe piata.

Răspuns la: Arhitect
Adăugat de : boșo, 5 martie 2013
Arhitecții lu' pește. Din cauza lor arată orașele României ca niște catacombe. Vai de mama lor. Ca peste tot în Romania și ăștia și-au...
pacaleala
5 martie 2013
pt5% :)))

cam atata reuseste materialul respectiv sa va scape la intretinere, 20mil pt 5%-la intretinere nu se merita, o mare teapa precum repartitoarele

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2834 secunde