Apel către deputații României: nu încălcați dreptul de proprietate! Respingeți legea care face jocurile arendașilor

2543
5

Articole de la același autor

Conform articolului nr. 44 din Constituția Românei „Dreptul de proprietate, precum și creanțele asupra statului, sunt garantate.

Proprietatea privată este garantată și ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular.” Dar în ciuda prevederilor Legii fundamentale, Senatul României a adoptat proiectul de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, act normativ care încalcă flagrant dreptul de proprietate. Potrivit acestuia, durata arendării terenurilor agricole va fi, de acum înainte, de… minimum șapte ani. Contractul de arendare va înceta doar prin incapacitatea de plată sau falimentul arendașului. Dacă arendatorul a decedat, moștenitorii sunt obligați să mențină contractul de arendare pe durata încheiată cu arendașul. Iar în cazul vânzării terenului, cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendă până la expirarea termenului de valabilitate.

Arendatorii – prizonieri contractuali

Inițiatorii proiectului de lege, un grup de parlamentari PSD și PNL, propuseseră ca durata arendării să fie de minimum zece ani și aduseseră următoarele argumente: „pentru a asigura o previzibilitate și stabilitate în această materie. Durata minimă se impune ca urmare a dreptului, cât și a obligației arendașului de a investi în teren, ori orice investiție se face într-un context de stabilitate, care se poate asigura doar prin impunerea unei durate minime a contractelor de arendare.”

Prin adoptarea proiectului, încălcând dreptul de proprietate, Senatul s-a poziționat pe față de partea arendașilor, nedreptățindu-i pe proprietarii terenurilor agricole, pe moștenitori sau cumpărătorii lor. Timp de șapte ani, pe durata derulării contractelor, aceștia nu vor mai putea dispune în voie de proprietatea lor. Iată, indiferent de evoluția prețurilor de pe piața agricolă și a drepturilor de arendă, arendatorii nu vor mai putea renegocia sau întrerupe contractele. Astfel că singurii care au de câștigat, cu voia Senatului României, sunt arendașii.
 

Proprietarii terenurilor nu vor putea pune capăt relației contractuale în cazul în care arendașii amână achitarea arendei cu lunile sau cu anii, pentru că întârzierea nu echivalează nici cu incapacitatea de plată, nici cu falimentul. De asemenea, contractul de arendă nu va putea fi denunțat în cazul în care proprietarul constată că arendașul nu a realizat investițiile promise și nici dacă acesta execută lucrări ce afectează calitatea solului, făcându-l impropriu culturilor agricole pe viitor, întrucât arendașul este protejat de lege.



Se deschide Cutia Pandorei


Proiectul de act normativ a ajuns la Camera Deputaților, care este cameră decizională, iar dacă va fi adoptat, va deschide calea altor atacuri împotriva dreptului de proprietate. Spre exemplu, cu ajutorul „prietenilor” din Parlamentul României, agenții economici ar putea obliga statul român să le închirieze și să le concesioneze terenuri și dreptul de exploatare a subsolului pe o perioadă de minimum o sută de ani, ca să-și recupereze investițiile cu vârf și îndesat.

La rândul lor, companiile de pe piața energiei electrice, a gazelor naturale și a comunicațiilor ar putea obține, printr-o acțiune de lobby parlamentar, adoptarea unei legi prin care clienții să fie transformați, pe toată durata vieții neamului lor, în prizonieri ai contractelor de furnizare a utilităților și serviciilor.
 

Stimați cititori, prin adoptarea acestui act normativ se deschide Cutia Pandorei în legislația României. Iar odată cu încălcarea dreptului de proprietate va fi încălcată și legislația în domeniul concurenței.

Mediul de afaceri ia atitudine

Proiectul de lege anticonstituțional a stârnit îngrijorări în mediul de afaceri, care a sesizat amenințarea la adresa dreptului de proprietate.
 

Prima care a luat atitudine este Organizația Patronală a Producătorilor de BCA „PRO BCA”. Aceasta reunește principalii producători de materiale de construcții din România, cu o contribuție importantă Ia realizarea produsului intern brut. Printr-o scrisoarea semnată de Niculae Dușu, președintele său, organizația patronală s-a adresat Camerei Deputaților, precizând că: „urmărește cu atenție evoluția fenomenului economic în toate domeniile, întrucât pentru noi toți este important să avem un climat economic sănătos, bazat pe principii corecte, principii care să stimuleze dezvoltarea și performanța. Am luat act din mass-media că se află în dezbatere la Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat, un proiect de lege prin care se intenționează reglementarea contractelor de arendă în sensul stabilirii unui termen minim a contractelor de arendă de șapte ani sau chiar de zece ani. Înțelegem că este necesară comasarea exploatațiilor agricole pentru a crea premisele unor activități agricole eficiente și predictibile. Acest deziderat trebuie, însă, atins prin măsuri economice de stimulare și în niciun caz prin măsuri legislative care îngrădesc major dreptul de proprietate, în folosul exclusiv al arendașilor. În condițiile în care prin Constituția României dreptul de proprietate este garantat și în condițiile în care statul încalcă în mod flagrant acest principiu fundamental prin măsurile propuse, care îngrădesc atributele dreptului de proprietate, precum și prin prevederile din Legea 17/2014, care îngrădesc libera circulație a terenurilor agricole, nu putem spune că avem o economie de piață. Aceste masuri nu fac decât să creeze dezechilibre majore, dezechilibre care afectează grav mediul economic. Prin urmare va solicităm să revizuiți aceste masuri astfel încât statul să-și exercite, în mod corect, rolul de arbitru în economie.”



Au făcut preș legislația europeană


Stimați cititori, dacă prin absurd legea va fi adoptată de Camera Deputaților și va fi promulgată de președintele României, fiți convinși că va fi atacată la Curtea Constituțională. Cu certitudine că aceasta nu va accepta încălcarea grosolană a unui drept constituțional, cu atât mai mult cu cât prevederile legii contravin și Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, pe care România este obligată să le respecte. La articolul 17, aceasta stabilește următoarele: „Orice persoană are dreptul de a deține în proprietate, de a folosi, de a dispune și de a lăsa moștenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal. Nimeni nu poate fi lipsit de bunurile sale decât pentru o cauză de utilitate publică, în cazurile și condițiile prevăzute de lege și în schimbul unei despăgubiri juste acordate în timp util pentru pierderea pe care a suferit-o. Folosința bunurilor poate fi reglementată prin lege în limitele impuse de interesul general.”
 

Ultima frază ne lămurește pe deplin: întrucât urmărește doar interesul arendașilor, nicidecum interesul general, deci nici al arendatorilor, proiectul de lege adoptat de Senatul României contravine Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Stimați cititori, în calitate de ziarist și cetățean voi face demersurile necesare pe lângă Camera Deputaților, Președintele României și Curtea Constituțională pentru a împiedica adoptarea unei legi nedrepte, rușinoase și anticonstituționale, care pune interesele unor arendași români și străini mai presus decât drepturile fundamentale câștigate cu jertfe de sânge, la Revoluția din 1989.



Comentează știrea

petitieonline
3 noiembrie 2022
Initiativa

Daca este nevoie si de semnatura (online sau pe act) contati si cu mine. Doar sa stim si noi la public.

AvocatulPoporului
3 noiembrie 2022
Arma Automata a Dreptatii Publice

Parca se zice intr-o vreme ceva de "AvocatulPoporului" cica astia de binele cetatenilor oropsiti le pasa. Mai era parca si ceva pe Sistem Automat Romanesc - asta cica doar cind aude imediat cu AlertaROSU si SirenaPUTERNICA (daca se ajunge aici, n-avem treaba, dormim linistiti pe Pamanturile Mandrei Noastre Natiuni armonizate pe Almas cu IstorieAdevarata viu Graita pe LiteraAurita.) Ce sa zic, la mine cu pensia e bine am si ceva sanatate de multe madate(cincinale, dar cu UE asa se zice) dar cu astia puradeii ce-or face ?

SecurescoviciBuneRelatiiAscutiteDeAlmas[MihaiPatrascu cel BUN]
3 noiembrie 2022
Capul de la Turda de Bolintineanu in relatie cu Asuprirea Dreptatii

[Cant de lupta pe trompeta] Esenta de Final cu Aromonie si Intonatiune de COR "Păsările-n aer triste ciripesc. Moartea cu-a ei mână faţa lui atinge; Inima-i îngheaţă, vorba i se stinge. Iar viaţa-i mândră zboară către nori,Ca mirosul dulce unei stinse flori."

CartiCastigatoare
3 noiembrie 2022
Pereche

Moartea-Mandra si Robotul din Pagina de Poezie. [cadou de alFaraDeSuflet din zarDeBarbaCOTOI cu 2 pt. maximizarea efectului artistic la TrapCuMandraDeGalop] . Ref. "Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent" cu rasforie la "Bazilica" in restanta.

IntelegereLaTartacuta
3 noiembrie 2022
Roman de Fantezie cu Armonie de ROMANIE !

Adevarul adevarat e cu plins de 9 luni, de asta era cu Popa De Bazilica. Stia ce stia de cheie. Era pe masa la perechea de servici si vine Inspectie la Latina (cum era atunci grup organizat de prezentare cu panglica tricolora). Noi acolo asa cum stiam noi cu principiile de 7 nuante, cavaleresc sa innvatam la bigudiu istoria adevarat (stiam, cum frica am rezolvat, PopaDeIncredere ca ne-a mai adus special o tura de la ore - stiti cum e cu protocolul). Noi tinerei, asa cum era atunci cu alocatia (era fila lipsa) dar suflet bun la bigudiu cu lucruri interzise de frunza proaspata ne-a atras. Repede (stiti cum era daca te prindea la nas) la "Bazilica" - Tinerete-Frumos-Regulamentar-SiPutinaSirena-dar ce sa auzi ca era TrapaTrasa. 9 luni si acuma cu extensie pe pensie de dauit ! Cam asa ceva si pe Cheie de Pandora. Ti se daruieste, frumos cu panglicuta (ornotat de dar) dar inainte sa vezi de potrivire pai la algoritm(nu sti, de aflat tot aflati dar vedeti si cita batistuta). Asta e Toata Esenta aici !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.562 secunde