Apicultura, șansa nesperată a 25 de tineri din centrele de plasament din Constanța

777
Apicultura, șansa nesperată a 25 de tineri din centrele de plasament din Constanța - stup-1340809406.jpg

Articole de la același autor

Viața tinerilor din centrele de plasament nu este una chiar ușoară, însă cât de curând pentru 25 dintre cei care au absolvit ori sunt pe cale să absolve liceul va începe să fie din ce în ce mai dulce. Un proiect pe fonduri europene nerambursabile, ce urmează să fie implementat de Asociația APIS Tomitana Dacica, le va oferi acestora impulsul de care poate au nevoie. Mai exact, în toam-nă va începe școlarizarea a 75 de tineri din centrele de plasament din județul Constanța, iar cei mai buni 25 vor deveni apoi apicultori cu acte în regulă, căci urmează să primească, fiecare, câte 25 de stupi cu familii de albine. "Vom face cursuri cu ei, le vom da diplome, iar la sfârșitul cursurilor de calificare vom alege dintre ei 25 cei mai buni apicultori pe care îi vom înzestra cu câte 25 de stupi cu familii de albine. Vom interveni și pe lângă primăriile din zona în care se află pentru a primi 500 de metri pătrați pentru vatră de stupină și îi vom ajuta în continuare să se dezvolte, să acceseze fonduri europene", a precizat vicepreședintele APIS Tomitana Dacica, Ionel Togan. Apicultori cu ani buni de experiență îi vor veghea îndeaproape și le vor da toate sfaturile necesare.

Criterii de selecție

Cei 75 de tineri încă nu au fost selectați, însă au fost demarate discuțiile cu centrele de plasament pentru ca în primăvara viitoare, cei care își vor însuși cele mai multe cunoștințe și vor demonstra că sunt pregătiți, să poată începe activitatea.

Criteriile de selecție nu sunt foarte dure, însă tinerii trebuie să demonstreze că vor face această activitate cu plăcere. "Primul test va fi dragostea față de albine, al doilea va fi puterea lor de adaptare cu înțepăturile, sunt mulți oameni care sunt alergici și nu putem pleca la drum și apoi să se constate că sunt alergici și, nu în ultimul rând, este vorba despre pregătire, despre studii. Trebuie să aibă liceul făcut ca să poată accesa și fonduri europene. Fără criteriul acesta îndeplinit, Uniunea Europeană nici nu discută". Vor putea însă urma cursul de pregătire și elevii care sunt în ultimul an de liceu.

Proiect de 75.000 de euro

Tot proiectul, inclusiv școlarizarea și zecile de stupi care urmează să fie cumpărați pentru tineri se ridică la 75.000 de euro, bani europeni, nerambursabili, o sumă nu exage-rat de mare, dar care le va schimba radical viața unor tineri nu cu multe perspective. De ce a fost nevoie? De o mână de oameni pasionați, cărora le place să se implice. Cu siguranță bătaia de cap a fost și va fi una mare, însă vor să dove-dească și altora că se poate, atât timp cât se și vrea.

"Cei 25 care vor deveni apicultori cu acte în regulă, cu familii cu tot, având și teren vor putea pleca în viață cu această meserie, cu un câștig minim asigurat prin activi-tatea de stupărit. Cu 25 de familii un tânăr poate să câștige destul de bine, să se întrețină și să-și formeze încet, încet, o familie", a subliniat Ionel Togan.

Apicultori cel puțin pentru cinci ani

Tinerii care se vor regăsi printre cei 25 ce vor începe un nou capitol în viața lor, aproape de albine, nu au voie însă să renunțe la apicultură în următorii cinci ani. "Ei vor fi monitorizați de Asociație, dar după cinci ani de zile eu vă asigur că renunțarea va fi de maximum 1%, pentru că cine se îndrăgostește de îndeletnicirea aceasta nu renunță ușor, mai ales că în cinci ani de zile începi să vezi roadele", a precizat Ionel Togan.

Diplomele pe care le vor primi absolvenții cursului de apicultură sunt recunoscute de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4453 secunde