Seminar CCINA

Arbitrajul comercial, soluția rapidă pentru rezolvarea litigiilor

776
Arbitrajul comercial, soluția rapidă pentru rezolvarea litigiilor - 7b55904741a764732623475796f1f322.jpg
Peste 100 de avocați constănțeni și consilieri juridici, precum și reprezentanți ai numeroase firme au participat, sâmbătă, la seminarul "Arbitrajul comercial intern și internațional. Actualitate și perspective", desfășurat la sediul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA).
Evenimentul, care a durat mai bine de patru ore, a fost organizat de Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța de pe lângă CCINA și Centrul Enterprise Europe Constanța, în colaborare cu Baroul Constanța și Liga Consilierilor Juridici din județ.
"Am organizat acest seminar pe teme de arbitraj pentru că este necesar ca toți, mai ales cei care participăm la actul de justiție, să încercăm să degrevăm într-un fel sau altul instanțele judecătorești, prin diferite forme, așa zise alternative, de soluționare a disputelor. Arbitrajul este una din aceste forme și ne-am gândit noi că, alături de mediere, de conciliere, să încercăm să reamintim unora, să le explicăm altora că arbitrajul este foarte vechi în România", a precizat președintele Curții de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța, Dan Frangeti.
Temele abordate de cei patru avocați invitați, nume cunoscute în arbitrajul comercial - Marin Voicu, Bazil Oglindă, Radu Bogdan Bobei, arbitri ai Curții de Arbitraj Comercial Internațional, și Gabriel Mihai, arbitru al Curții de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța, au fost însoțite și de exemple concrete ale unor cazuri soluționate în favoarea clienților, și ale procedurii prin care s-a reușit acest lucru.
De asemenea, pe ordinea de zi s-au aflat și actualele probleme din jurisprudența arbitrajului. "I-am chemat (n.r. - avocați, consilieri juridici) ca să înțeleagă care este menirea arbitrajului, pe de o parte, dar să înțeleagă și care sunt actualele probleme în jurisprudența arbitrajului. Este foarte important, pentru că mulți dintre ei, nu știu de ce, au lăsat arbitrajul un pic pe dreapta, în loc să se ocupe de el. Arbitrajul înseamnă timp foarte scurt de soluționare a spețelor", a subliniat președintele Curții de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța.
De altfel, Constanța se poate mândri cu un corp de arbitri foarte bine pregătit. În ultimii patru ani, nicio soluție a Curții de Arbitraj din Constanța nu a fost corectată de către Curtea de Apel, potrivit lui Dan Frangeti.
Acesta a mai precizat că nici taxele nu sunt mai mari ca în instanță, iar în plus, clienții își pot rezolva disputele în doar 5 - 7 luni. "Taxele, chiar dacă sunt aproape la fel ca la celelalte instanțe, sunt mult mai mici în comparație cu durata de un an, doi, trei de la instanțele de judecată. La noi, în 5 - 7 luni se soluționează", a mai precizat Dan Frangeti.
Din păcate, activitatea Curții de Arbitraj Constanța este semnificativ redusă față de cea de la București, de exemplu. Aici ajung, anual, doar în jur de 80 - 90 de dosare. "Încercăm să îi convingem pe juriști și pe avocați să insereze o clauză de arbitraj în contracte, pentru că dau posibilitatea părților să-și soluționeze litigiile foarte repede", a mai precizat Dan Frangeti.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.466 secunde