Mihai Daraban, președintele CCINA atenționează

"Cu cât vom face reformele structurale mai repede, cu atât vom ieși mai curând din criză!"

460
Care este poziția Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța față de rezultatul negocierilor dintre Guvernul României și delegația FMI? Răspunzând întrebărilor ziarului "Cuget Liber", Mihai Daraban, președintele CCINA a declarat:
"Nu pot să spun decât că altă soluție nu exista în momentul de față. Nu pot spune că este o soluție neapărat bună. Este o soluție cu un impact social deosebit. Nouă românilor ne-a venit scadența guvernărilor ultimilor 20 de ani, o scadență pe care din păcate nu o putem evita. Se știe vorba populară că totul se plătește în viață. Totul a început cu aprilie 1990, când s-au dat participațiile sociale, s-au scos oamenii la pensie la 45 și 50 de ani. Ei bine, lucrurile acestea nu aveau cum să nu ducă la un moment al scadenței. Nu se poate ca 3 milioane de oameni activi în muncă, în sectorul privat, din care doar 1.200.000 sunt direct productivi, restul fiind în sfera serviciilor, să suporte toată presiunea unei țări întregi, cu sistemul de pensii, de sănătate, cu nevoile de infrastructură. Nu trebuie uitat că, din 2004 până în prezent, personalul bugetar a crescut cu 500.000 de persoane. Este inadmisibil! Când ai în producția directă doar 1.200.000 de lucrători este inadmisibil să crești personalul bugetar continuu, timp de 6 ani. Mi-aduc aminte de anii 2006 – 2007, când de-abia mai reușeam să țin salariații CCINA să nu plece la instituțiile de stat din județ. Iată că a venit și reversul!"
Mihai Daraban și alți colegi din sistemul cameral au prezentat, încă dinaintea declanșării crizei, soluții pentru reducerea personalului bugetar. Una dintre acestea a fost revenirea Registrului Comerțului la camere.
"Statul a mers pe principiul de cloșcă, să țină totul la el. N-a externalizat nimic. Registrul Comerțului a fost creat de camerele de comerț, finanțat de el și a funcționat sub aripa lor până în 2002. Statul român a văzut că este un sector care merge bine și a decis să-l ia. Trebuie să știți că Registrul Comerțului, de când a fost luat de la camere, a început să trăiască foarte bine. Au început sporurile, salariile uriașe. Dacă faceți o anchetă în sectorul acesta vă îngroziți ce salarii s-au dat!" - a spus președintele CCINA.
Din bilanțurile anuale ale Regis-trul Comerțului rezultă că toți banii încasați de această instituție, după ce a fost preluată de stat, au fost cheltuiți în cea mai mare parte cu salariile și că niciun leu nu a intrat la bugetul statului. Dacă ar fi putut, conducerea Registrului Comerțului ar fi făcut și datorii, așa cum au procedat multe alte instituții.
"Noi, camerele de comerț, suntem gata să preluăm Registrul Comerțului, cu activitate și angajați cu tot - a declarat președintele CCINA. Nu cerem bani de la stat. Dimpotrivă, sub coordonarea noastră, Registrul Comerțului va aduce bani la buget. Acum, nu mai e timp de lamentări. Soluțiile sunt clare și trebuie acționat. Cu cât vom face reformele structurale mai repede, cu atât vom ieși mai curând din criză."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1318 secunde