Astăzi este Ziua Maritimă Mondială

391
1
Astăzi este Ziua Maritimă Mondială - astazieziuamaritimainternational-1475080380.jpg

Articole de la același autor

Ziua Maritimă Mondială este celebrată în fiecare an pe 29 septembrie. Pentru sărbătoarea din 2016, Organizația Maritimă Internațională a ales tema "Shipping-ul: indispensabil pentru omenire". Se subliniază, astfel, legătura crucială dintre navigație și societatea globală. Totodată, este relevat rolul IMO în reglementarea navigației internaționale. 


Potrivit UNCTAD (Conferința pentru Comerț și Dezvoltare a Națiunilor Unite), circa 80% din bunurile co-merțului mondial și 70% din valoarea acestuia sunt transportate pe mare și manipulate în porturile lumii. În țările dezvoltate, aceste procente sunt chiar mai mari. Fără shipping, importul și exportul de bunuri la nivelul cerut de lumea modernă nu ar fi posibile. 


În prezent, flota mondială cuprinde peste 50.000 de nave comerciale, care transportă orice tipuri de mărfuri. Acestea sunt înregistrate în peste 150 de țări (mai puțin România). Personalul navigant mondial cuprinde peste un milion de marinari, din toate națiunile planetei.


De peste 50 de ani, IMO a adoptat și dezvoltat cadrul normativ pentru desfășurarea navigației în condiții de siguranță și protecția mediului. Grație acestor norme, shipping-ul a devenit progresiv mai sigur, mai eficient și mai prietenos față de mediu. Ziua Maritimă Mondială este sărbătorită la sediul central al IMO. În numeroase țări maritime, sunt organizate evenimente speciale cu acest prilej.


În România, în mod tradițional, Ziua Maritimă Mondială este ignorată de autorități, care câștigă o groază de bani de pe urma shipping-ului, dar este celebrată de Sindicatul Liber al Navigatorilor.


Comentează știrea

Gicu
29 septembrie 2016
Sarbatoarea nu e de noi.

La noi se comemoreaza ,nu avem flota ca sa sarbatorim. Felicitari Basau!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6758 secunde