Atenție, instituțiile statului nu mai au dreptul să vă ceară copii de pe documentele emise chiar de ele!

454
Atenție, instituțiile statului nu mai au dreptul să vă ceară copii de pe documentele emise chiar de ele! - atentieinstitutiile-1641234935.jpg

Articole de la același autor

Procesul de debirocratizare a statului român continuă în anul 2022. Începând cu data de 1 ianuarie a intrat în vigoare Legea nr. 262 din 9 noiembrie 2011 care prevede următoarele:

„Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.”

Spre exemplu, pensionarilor nu trebuie să li se mai ceară copii de pe actul de identitate și de pe cuponul de pensie când solicită recalcularea pensiilor.

De acum înainte, instituțiile statului vor trebui să coopereze între ele și să își transmită, în format electronic, copiile documentelor solicitate.

Populația este principalul beneficiar al legii, întrucât va economisi timp și bani. În plus, măsura contribuie la reducerea consumului de hârtie și are un impact benefic asupra mediului.

Rămâne de văzut dacă prevederile legii vor fi aplicate de toate structurile statului, întrucât punerea lor în practică presupune un efort mai mare și mai multă atenție din partea funcționarilor publici.

Ce se va întâmpla dacă instituțiile statului nu respectă legea și vor continua să solicite avize și copii de pe documentele emise chiar de ele? Întrucât actul normativ nu prevede nicio sancțiune pentru cei ce nu-l respectă, funcționarii publici vor putea continua, nestingheriți, vechea practică, dacă cetățenii și presa nu vor lua atitudine. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3138 secunde