Încasări neaşteptat de mici de Revelion. Care au fost cele mai căutate destinaţii

298
Încasări neaşteptat de mici de Revelion. Care au fost cele mai căutate destinaţii - fondrevelion2-1641234773.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanţii Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au declarat că doar 121.000 de turiști și-au petrecut Revelionul într-o destinație din România, în scădere cu 40% raportat la aceeași perioadă a anului 2019, an de referință în turismul autohton. Per total, ei au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro.

Partea bună este că, după doi ani de restricții, românii au putut sărbători trecerea dintre ani în condiții aproape normale, întrucât autoritățile au ridicat o parte din măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Aşadar, față de anii anteriori, rezervările s-au făcut pe ultima sută de metri, iar durata sejurului a scăzut de la cinci la trei nopți de cazare, explicația fiind și faptul că zilele legale nelucrătoare de 1 și 2 ianuarie au picat în weekend. În consecință, multe unități de cazare din România au avut un grad de ocupare mic sau chiar au fost goale.

„Cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion s-a înregistrat în turismul rural - aproximativ 48.000, turiştii petrecându-și noaptea dintre ani la pensiuni, cu 20% mai puțin faţă de 2019/2020. În aceste destinații, pe lângă ofertele tradiționale, au fost pregătite și pachete turistice atractive, cu cazare și masă de tip all-inclusive. Așa cum ne-am așteptat, pe locul secund în clasamentul destinațiilor interne alese de români se află zona montană, unde peste 40.000 de turiști și-au petrecut Revelionului, totuși cu 18% mai puțin față de anul 2019. Cele mai solicitate stațiuni au fost cele cunoscute de pe Valea Prahovei, Poiana Brașov, zona Rucăr-Bran, Păltiniş, Rânca, Straja, precum și cele din Maramureș și Bucovina. Stațiunile balneare au găzduit de Anul Nou peste 16.000 de români, în scădere cu 37% față de anul 2019. Cele mai vândute pachete au fost cele cu trei nopți de cazare și demipensiune, petrecere de Revelion, dar și acces gratuit la piscină, saună și sala de fitness”, au precizat angajaţii FPTR.



Capitala şi marile centre urbane au dus lipsă de clienţi


Cea mai mare scădere, de 57%, s-a înregistrat în hotelurile şi restaurantele din capitală şi orașele din țară, deoarece multe locații nu au fost deschise din cauza lipsei de turiști, dar și de personal. Astfel că doar 13.500 de români au ales să se distreze într-unul dintre hotelurile situate în marile centre urbane. Ca în fiecare an, au fost făcute rezervări și în Delta Dunării, și pe litoralul românesc, numărul turiștilor fiind totuși mic comparativ cu alte destinații.

„Este important de subliniat faptul că în unitățile de cazare din țară nu a existat limită de capacitate și au fost acceptate persoanele vaccinate sau trecute prin boală, precum și persoanele testate, iar în restaurante singura restricție a fost ca acestea să funcționeze la 50% din capacitate. În anul 2021, lipsa voucherelor de vacanță a dus la creșterea numărului de turiști cazați în structuri neclasificate, care, în unele stațiuni, a ajuns să depășească numărul locurilor în unitățile clasificate. Astfel, jumătate din cei prezenți în stațiunile de pe Valea Prahovei au fost cazați în vile și apartamente neclasificate și au petrecut noaptea de Revelion în aceste structuri, cu mâncare și băutură adusă de acasă sau comandată online”, a subliniat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv FPTR.

În ceea ce priveşte numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări, acesta a scăzut cu aproximativ 42% față de anul 2019 în aceeași perioadă. Situaţia se explică prin teama privind introducerea unor noi restricții, lucru ce a afectat vacanțele românilor în străinătate, iar numărul acestora a depins de clasificarea țărilor conform ratei de incidență. Cele mai căutate locații unde românii au ales să își petreacă noaptea dintre ani au fost destinațiile exotice îndepărtate precum: Egipt, Emiratele Arabe Unite, Zanzibar, Thailanda, Republica Dominicană, Cuba, Mexic sau Kenya. Printre preferințele turiștilor au fost și țări precum Malta și Israel.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2754 secunde