Litoralul, salvat de turiştii români. Vacanţele de iarnă, la munte, în pericol

559

Articole de la același autor

Operatorii din turism au tras linie după o primăvară şi o vară dificile. Pierderile sunt uriaşe, însă există şi supravieţuitori şi se pare că sunt cei care au ştiut să se adapteze rapid la noile condiţii de vacanţă şi călătorie. Litoralul este printre zonele unde afacerile au mai primit o şansă, după starea de urgenţă şi unde lunile august şi septembrie au fost chiar bune. La munte, însă, de-abia de-acum începe greul.

Hotelierii şi proprietarii de restaurante s-au reunit, zilele trecute, în cadrul unei conferinţe menite să realizeze radiografia turismului românesc în această perioadă de criză, din martie până în prezent. Au participat reprezentanţi ai Federaţiei Patronatelor din Turism, Organizaţia Patronală Mamaia – Constanţa, Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România şi HORA. Astfel, a fost realizată o analiză a sezonului turistic şi s-a discutat despre soluţiile concrete întreprinse de investitori de succes şi manageri cu multă experienţă pentru adaptarea la noua normalitate.

„Am văzut o diferenţă clară între destinații în România în contextul pandemic, cu Delta Dunării care a mers foarte bine şi cu o parte de micro hospitality rural, vile, pensiuni, care nu neapărat după o logică au câştigat, pentru că standardul se aplică mai ales la proprietăţile clasificate şi nu la cele foarte mici, şi atunci nu neapărat partea de safety, ci poate de distanţare, a dus la un asemenea comportament de consum. Am văzut destinații de city şi în principal Bucureştiul foarte afectate, iar, în partea cealaltă, un litoral care efectiv a fost prins complet fără cash flow, fără personal, cu un iunie care nu promitea nimic, cu un iulie dezastruos şi apoi cu efectiv o repoziționare, numai la mâna consumatorului, trebuie sa recunoaştem, pentru lunile august şi septembrie”, a declarat Anca Nedea Pavel, director executiv la Organizația Patronală Mamaia-Constanța si coproprietară a unui hotel din staţiunea Cap Aurora, rezumând analiza lunilor de pandemie în industria de ospitalitate.



La rândul lui, turismul balnear a avut de suferit în această perioadă. Potrivit vicepreşedintei OPTBR, Iuliana Tasie, pierderile fiind de aproape un milion de euro pe zi.

„Noi acum, la sfârşitul acestei perioade de trei luni, am avut un grad de ocupare de 30%, în toată această perioadă, ceea ce este foarte mic”, a precizat Iuliana Tasie.



„Să uităm de evenimentele de Crăciun şi Revelion!”

Dragoş Răducan, prim vicepreşedintele executiv al FPTR, susţine că sezonul estival de la mare a fost salvat de faptul că românii nu au mai plecat peste hotare, însă îşi face griji pentru turismul de la munte. „Turismul montan e în prag de faliment. Sunt multe unităţi de cazare închise, gradul de ocupare estimat este de doar 20%. Nu cred că vor supravieţui până anul viitor, pentru că la ei de-abia de acum încolo ar fi trebuit să înceapă sezonul, şi, de obicei toamna, se organizau conferinţe, simpozioane, mai puţin turismul de sejur şi mai ales că s-a anunţat că nu se va mai organiza nimic în această iarnă, să uităm de evenimentele de Crăciun şi Revelion. Probabil că numai un ajutor financiar îi va salva. Ce a salvat litoralul în acest an este faptul pentru care am fost criticaţi alţi zeci de ani: faptul că ne-am bazat pe turiştii români, deci litoralul românesc este un litoral de turism intern. Din această cauză scăderile nu au fost dramatice, au fost doar foarte mari, iar sumele încasate vor face ca afacerea de turism pe litoral să supravieţuiască până la anul, dar fără să poată să îmbunătăţească serviciile şi calitatea, deci vor ajunge banii exact să se plătească datoriile şi să supravieţuiască hotelurile, închise fiind până anul viitor”, transmite Dragoş Răducan.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 04 Octombrie 2020
Stire din Economie : Iată cu cât s-a redus numărul turiștilor
Pagina a fost generata in 1.3612 secunde