Constanța, șantier în lucru! Bulevardul Tomis, cu sens unic, de la Dacia la Capitol

3357

Articole de la același autor

Centrul Constanței se transformă, în această perioadă. O bună parte a bulevardului Tomis este în lucrări. A dispărut sensul giratoriu de la spital, au fost mutate bordurile și reamenajate trotuarele. Însă surpriza cea mare abia acum vine. Pe porțiunea de la Dacia, până la Capitol, nu se va mai putea circula decât pe un singur sens, spre Piața Ovidiu!

În timp ce unii constănțenii consideră bună ideea de a decongestiona traficul pe această arteră, alții spun că toată aglomerația se va muta pe străduțele mai mici din apropiere și că va fi haos.

Este șantier pe bulevardul Tomis de mai bine de o lună de zile. Autoritățile locale au demarat ample lucrări de modernizare a arterei considerate parte a coloanei vertebrale a municipiului. La finele lunii iulie, sensul giratoriu din dreptul Spitalului Județean Constanța a fost desființat pentru a face loc noii configurații a bulevardului. "Pe bulevardul Tomis, Primăria municipiului Constanța are în derulare un amplu proiect de reabilitare prin redistribuirea spațiului urban. Acest proiect prevede modificarea trotuarelor și placarea acestora cu pavele moderne, iar, în ceea ce privește partea carosabilă, va fi schimbat sensul de mers prin introducerea benzilor unice pentru transportul în comun și două benzi de circulație cu sens unic dinspre zona Dacia spre zona Lupoaică. În momentul întocmirii documentației pentru demararea acestui proiect a fost necesar și un studiu de circulație care a arătat că sensul giratoriu din dreptul spitalului trebuie desființat", a explicat Daniel Vlăescu, șeful serviciului tehnic al societății Confort Urban, a Primăriei Constanța. Pe lângă reamenajarea părții carosabile, soluția tehnică pentru reabilitarea bulevardului Tomis implică amenajarea unei piste de biciclete, pe trotuar, și nu pe carosabil.

Trafic intens pe strada Mircea cel Bătrân

Lucrările sunt aproape de finalizare și este o chestiune de timp până când vor fi impuse și restricțiile de circulație definitive pentru sensurile de mers. Numeroși constănțeni se arată însă îngrijorați de perspectiva mutării traficului în sensul spre Dacia pe străzile adiacente bulevardului Tomis. "Eu consider că, înainte de a face astfel de schimbări, ar fi trebuit să se realizeze lucrări pe celelalte străzi. Nu sunt pregătite să preia traficul. Strada Mircea cel Bătrân, care are deja sens unic, spre strada Ion Rațiu, este permanent aglomerată. Este îngustă și nu poate prelua toate mașinile care în mod normal ar fi folosit bulevardul Tomis. Semaforul de la intersecția cu strada Nicolae Iorga sugrumă și el circulația, apoi, în zona Parcului Tomis II, se îngustează din nou circulația, mai ales în zonele unde oprește în stație autobuzul", este de părere Silviu R., din Constanța.

Semafor la Ion Lahovari – Nicolae Iorga

Alții se gândesc că o parte a traficului va fi preluată și de strada Ion Lahovari, care, de asemenea, nu se pretează la circulație intensă. "Este o mare prostie să deviezi circulația pe o străduță de cartier. Deși are două benzi, în realitate se circulă doar pe mijlocul străzii. Și ce faci apoi la intersecția cu strada Nicolae Iorga, unde este Stop și se trece foarte greu, având în vedere că și Iorga este intens circulată? Deja acolo sunt tot timpul accidente. Se va forma o coadă imensă pe strada Ion Lahovari, probabil, până la bulevardul Mamaia. Un semafor poate ar trebui luat în calcul în acea intersecție, pe ambele sensuri", propune Dan Coman.

Un alt cititor este îngrijorat că au fost tăiați copaci și nu s-au mai plantat alții în loc. "Când s-a realizat rondoul sensului giratoriu de pe bulevardul Tomis, din dreptul Spitalului Județean, s-a lățit carosabilul cu câte 2,5 metri de-o parte și de alta, în detrimentul trotuarelor și eliminând șapte copăcei de pe trotuare. Dacă în aceste trotuare lățite s-ar replanta niște pomi, pe lângă umbra pe care ar face-o, ar mai reduce praful ce se ridică în urma mașinilor, ca și noxele emanate de acestea, ar mai reține din zgomotul motorului resimțit în locuințe", ne-a scris, pe adresa redacției, un inginer, în prezent pensionar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.338 secunde