Cum a fost „ajutată” industria ospitalităţii din România şi ce măsuri au aplicat ţările membre UE

463

Articole recomandate

Industria ospitalităţii a fost printre cele mai afectate domenii de activitate. De la începutul pandemiei de coronavirus, aproape 100.000 de angajaţi au ales să părăsească industria, iar 13.000 de antreprenori şi-au închis afacerile. Măsurile luate de statul român pentru a sprijini industria turismului au fost benefice dar prea puţine, în comparaţie cu măsurile adoptate de ţările europene la criza COVID-19.

Pierderile înregistrate de HoReCa într-un an de zile, de când a început criza sanitară se ridică în jurul valorii de 8 miliarde de euro. Măsurile de sprijin ale statului român au fost infime, iar adesea s-au bazat doar pe promisiuni neonorate. Sectorul ospitalităţii este un pilon important al economiei, generând 5% din produsul intern brut şi asigura mai bine de 4% din totalul angajaţilor cu contract individual de muncă, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Prima măsură pe care a luat-o statul român a fost scutirea de la plata impozitului specific, scutire care se aplică până la sfârşitul semestrului întâi din 2021. O altă măsură adoptată de Guvern luată încă de la începutul pandemiei, a fost şomajul tehnic, în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie, care a fost de 5.429 de lei în 2020. Măsura s-a aplicat pentru toate sectoarele afectate nu doar pentru HoReCa. Şomajul tehnic a nemulţumit mare parte dintre angajaţi, care au părăsit domeniul în număr foarte mare.





Potrivit datelor reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, aproape 100.000 de salariaţi au plecat din ţară sau şi-au găsit alt job în alt sector economic. De asemenea, autorităţile locale au venit cu măsuri de sprijin reducând din impozitul anual şi cel pe clădiri. Executivul a elaborat o serie de măsuri de sprijin care sunt mult întârziate din cauza blocării sumelor sau negăsirii surselor de finanţare, iar condiţiile impuse sunt greu de atins şi vin mult prea târziu, spun reprezentanţii din domeniu.




Franţa, fond de solidaritate


Fiecare stat european a oferit sprijin industriei turismului, mai ales că, pentru multe ţări membre ale Uniunii Europene (UE), turismul este printre cele mai importante sectoare economice. Un studiu al unei companii de consultanţă arată cum state membre şi-au ajutat contribuabilii din turism. Austria a implementat o schemă de ajutor pentru companiile care au avut scăderi drastice a cifrei de afaceri, care a acoperit până la 90% din costurile fixe. Franţa a instituit un fond de solidaritate pentru sprijinirea micilor afaceri, care a constat în acordarea unei sume de bani limitate, scutite de orice fel de impozitare. Spania a pierdut aproape 50 de miliarde de euro în anul pandemiei, iar statul a venit cu un plan de întărire, care prevede obligarea proprietarilor de clădiri să scadă chiria pentru societățile din HoReCa prin negocierea individuală a contractelor. În cazul în care părțile nu ajung la o înțelegere, proprietarul este obligat să reducă cu 50% chiria pe durata stării de urgență, cu posibilitatea prelungirii acesteia cu încă patru luni de la ridicarea stării de urgență. Astfel, plăţile întârziate pot fi efectuate pe o durată de doi ani. De asemenea, statul iberic îi sprijină şi pe proprietarii care acceptă reducerea chiriilor deducându-le cuantumul reducerii din impozitele datorate. Alte măsuri au vizat prelungirea termenului pentru rambursarea împrumuturilor, de la cinci la opt ani; acordarea unor garanţii de stat de 90% pentru împrumuturi de 500 de milioane de euro pentru întreprinderile mici din sectorul ospitalităţii şi amânarea la plata impozitelor şi a asigurărilor sociale. Marea Britanie a pus la dispoziţie agenţilor economici o subvenţie unică în numerar de până la 25.000 de lire sterline. Totodată, a fost implementată schema „Mănâncă pentru a ajuta”, prin care guvernul britanic a oferit o reducere de 50% din costul alimentelor şi băuturilor nealcoolice consumate la restaurantele participante la program, potrivit studiului companiei de consultanţă.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3485 secunde